Srbi počeli da zloupotrebljavaju lekove – Mirsad Đerlek: "To nas je navelo da uvedemo nov sistem"

Kada bi se javni i privatni zdravstveni sistem potpuno integrisali, građanima bi bilo mnogo lakše da dođu do specijalista, važnih analiza, da odrade sve od osnovnih pregleda, pa sve do recepata za lekove. Prvi korak u tom procesu napravljen je uvođenjem privatnika u sistem e-recepta. O ovome je za TV Prva govorio doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Mnogi Srbi su počeli da zloupotrebljavaju određene lekove, između ostalog, da ih kupuju na svoju ruku, te je ovo jedan od razloga zašto je uveden novi sistem.

"Ono što smo tokom korone primetili da bi mogli bolje da koristimo je naš privatni zdravstveni sektor. U tom smislu smo počeli projekat e-recept, koji je na početku, pilot-projekat. Mi sa e-receptom koji želimo da integrišemo u privatni sektor imaćemo kompletan uvid u to šta pacijent koristi. Imali smo zloupotrebu najviše antibiotika, gde se stvorila rezistencija na određene lekove. Ovako ćemo imati bolju kontrolu, bolji uvid u ono što koriste naši pacijenti, cilj je da se to centralizuje i više kontroliše", rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Zdravstvenu knjižicu koju imate koristićete kako bi lekari i u privatnom sektoru mogli da prepišu lek, pa se sa zdravstvenom knjižicom odlazi u apoteku.

"Privatni sektor mora da se opremi sa softverima koje ima državni sektor kako bismo se mogli umrežiti. Uključili smo javno preduzeće Pošta Srbije kako bi svi pacijenti mogli da se uključe, kako bi i oni koji ne mogu sami da odlaze do apoteka bili obezbeđeni lekovima, tako što će ih dobijati na vrata", objasnio je Mirsad Đerlek.

Ne može unapred da se zaključuje koliko će brzo ova integracija između privatnog i državnog sektora moći da se dogodi. Međutim, ono što je važno je pomak i postojanje inicijative.

"Sve te stvari koje se dešavaju, kao što je pandemija, koriste nam da dođemo do novih ideja kako bismo unapredili položaj pacijenta. Mnoge organizacije ljudi sa posebnim potrebama su nam se javile tokom pandemije kovida kako bi nam predočile svoje probleme oko snabdevanja lekovima. Nećemo zaboraviti ovom integracijom ni penzionere, ni druge teško bolesne", rekao je doktor Đerlek.

Za kraj, doktor je istakao važnost poštovanja mera protiv koronavirusa sada, kada je bolest ponovo u jeku.

"Nerealno ignorišemo koronavirus, koji je među nama. Ignorišemo preventivne mere koje moramo poštovati, te je došlo do pojave novog talasa koji uzima sve više maha", zaključio je doktor Mirsad Đerlek.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu