Korona nije gotova; stižu novi sojevi omikrona, dve vakcine slabije štite

Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila je danas da varijante BA.4 i BA.5 omikron soja virusa Sars-Cov-2 postaju dominantne u Evropi, što će "verovatno rezultirati povećanjem slučajeva infekcije kovid 19 u narednim nedeljama".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Shutterstock/Naeblys
Foto:Shutterstock/Naeblys

U EMA navode da na osnovu ograničenih podataka nema dokaza da su BA.4 i BA.5 povezani sa povećanom ozbiljnošću infekcije u poređenju sa cirkulišućim varijantama BA.1 i BA.2, ali upozoravaju da sa povećanjem broja inficiranih, kao i u prethodnim talasima, može doći do povećanja broja pacijenata na bolničkom lečenju, prijema na intenzivnu negu i broja smrtnih ishoda.

Dodaje se da su nove podvarijante omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama Astrazeneke i Fajzera jer su "antigenski više udaljeni od osnovnog virusa".

Zemlje se pozivaju da nadziru kretanje i širenje virusa kovid 19, naročito kod satrijih od 65 godina, a iz EMA ponavljaju da su vakcinacija i primanje buster doze i dalje prioriteti u zaštiti, uz očekivanje da će dodatne doze biti potrebne najrizičnijim grupama u očekivanju novih talasa infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu