Beli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od ujeda komarca pomoću devet prirodnih "lekova"

Postoji nekoliko prirodnih lekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi već imamo pri ruci, u ostavi ili frižideru.

Izvor: NoviList.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Witsawat.S
Foto: Shutterstock/Witsawat.S

Da biste ublažili nelagodu, crvenilo i otok uzrokovan ubodom, u kuhinji vam je dostupno nekoliko proizvoda:

1. Led: lokalne obloge su korisne za smirivanje i anesteziju povređenog dela. Vazokonstriktivno delovanje hladnoće pružiće nam više od trenutnog olakšanja i ograničiti svrbež.

2. Banane: utrljajte unutrašnjost kore banane na ubod i zatim nanesite malo paste za zube.

3. Soda bikarbona: Među hiljadu načina korišćenja bikarbonata nalazi se i ovaj. Stravite kašiku sode bikarbone u malo vode i mešajte dok ne dobijete smesu za mazanje direktno na koži.

4. Med:
poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, može pomoći u ublažavanju neugodnog svrab uzrokovanog ubodom komaraca. Može se nanositi čist ili pomešati s malo sode bikarbone.

5. Pljuvačka: u nedostatku bilo čega drugog, upravo u najekstremnijim slučajevima, "last minute" lek je pljuvačka, korisna za trenutno ublažavanje svrbeža i peckanja.

6. Ulje noćurka: prirodno ulje poznato po svojim protivupalnim svojstvima. Samo stavite nekoliko kapi na ubodno mesto i masirajte nekoliko minuta kako biste brzo ublažili svrab.

7. Luk: nanese se direktno na kožu, a može pomoći u tome da svrab odmah nestane.

8. Beli luk: lokalna primena ublažava iritaciju. Nadalje, ako se jede redovno, čini se da može sprečiti komarce i sprečiti iritaciju od uboda.

9. Eterična ulja: aromaterapija takođe predlaže nanošenje - nekoliko puta dnevno i po potrebi - obloga natopljenih eteričnim uljima. Izbor između esencija je prilično širok. Naime, podjednako su efektivni eterično ulje kamfora, eterično ulje čajevca, eterično ulje bergamota, eterično ulje eukaliptusa, eterično ulje limuna i eterično ulje lavande. Nekoliko kapi pomešanih u baznom ulju (na primer ulje slatkog badema ) dovoljno je da se nanese direktno na ubod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu