Misterija hepatitisa u Srbiji: Dečak prebačen u Italiju, izvesno presađivanje jetre

Dečaku od 9 godina, za kog se sumnjalo da ima hepatitis nepoznatog porekla, i koji je prošle nedelje prevezen u bolnicu u Bergamu, u Italiji, ova bolest još nije potvrđena.

Izvor: Kurir
Podeli
Foto: Shutterstock/C.Vanrintel
Foto: Shutterstock/C.Vanrintel

Bez obzira na to, njemu će najverovatnije morati da se transplantira jetra, jer je bila u jako lošem stanju.

Dečak je iz Čačka, a u bolnicu u tom gradu primljen je još 16. aprila, sa simptomima akutnog hepatitisa. Odmah sutradan je upućen za Beograd u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

U toj ustanovi su mu rađena ispitivanja na novi hepatitis, a odatle je prebačen u Italiju, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u lošem stanju.

Misteriozna bolest sve bliža Srbiji: Infektolog objasnio zašto su deca na udaru i koji su simptomi

Ni italijanski lekari, kako saznajemo, nisu još ustanovili da on ima bolest jetre, najverovatnije izazvanu adenovirusom koji se javio kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, ili je reč o nekom drugom akutnom hepatitisu nepoznatog porekla.

"Postoje sumnje da jeste, ali nije dokazano. Međutim, dečaku će najverovatnije morati da se transplantira jetra, jer se radi o oštećenju jetre nepoznatog, tačnije skrivenog uzročnika", navodi izvor upućen u zdravstveno stanje dečaka.

Prvi slučaj novog virusa u Srbiji; lekar o stanju dečaka: "Jetra je loše"

Po prijemu u Institut za majku i dete, dečak je, da podsetimo, zbog žute boje podvrgnut ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su lekari ustanovili da nije reč o hepatitisu tip A, na koji su isprva sumnjali. Sve vreme je bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u lošem stanju.

To je isto izjavila i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, gastroenterolog Ivana Kitić, koja je nakon što je dečak otišao u Italiju, istakla da je on dobro.

SZO: 348 slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla - uzrok možda adenovirus uz važnu ulogu kovida

"On je dobrog opšteg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre, i zbog toga je u Italiji."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu