Tiodorović o akutnom hepatitisu kod dece: "Što mlađi organizam, to opasnije"

Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izaziva akutni hepatis kod dece, od koga je obolelo 450 dece u 30 zemalja sveta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je za današnji "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: SHutterstock/C.Vanrintel
Foto: SHutterstock/C.Vanrintel

Govoreći o misterioznom virusu, Tiodorović je naveo da naučnici nisu konkretno zauzeli stav o čemu se tačno radi, pa bi stoga valjalo sačekati sa konačnom dijagnozom.

On dalje objašnjava da, kada je misteriozni hepatitis u pitanju, niko nije ništa precizno rekao o uzročniku, ali svi negiraju vezu sa poznatim hepatitisima, jer su sva deca testirana na A, B, C, D, E tip.

Pod nadzorom dete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

Tiodorović kaže da nema mesta panici, ali da treba pratiti decu i održavati higijenu, kako ruku, tako i hrane i svega onoga sa čime su u kontaktu.

Takođe je istakao da, ako su deca bila u kontaktu sa zaraženima od kovida, moraju se testirati.

"Što je mlađi organizam, to može biti opasniji akutni hepatitis. Mi imamo jedno dete koje je otišlo u Italiju i dobro je što je to urađeno. Tamo je specijalna bolnica za bolesti jetre koja je usko specijalizovna", naglasio je Tiodorović.

Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa VIDEO

On je poručio roditeljima da nema mesta panici, da je obolelo dete u Srbiji izuzetak, ali da svakako treba pratiti decu, kada je u pitanju kovid ili hepatitis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu