Kovid i čovek sklapaju primirje - šta bi trebalo da sledi?

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš rekao je za RTS da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Redovi su i dalje ispred kovid ambulanti, a ono što dodatno otežava situaciju je sve veći broj zaraženih lekara.

U Nišu je otvorena i četvrta kovid ambulanta. Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš rekao je za RTS da se poslednjih dana beleži povećanje broja hospitalizovanih, ali da je situacija pod kontrolom.

Omikron mutirao, otkrivena podvrsta soja – preti li nam opasnost?

"Naučili smo na udare u kojima smo imali i po hiljadu hospitalizovanih u Kovid bolnici u Kruševcu koji je najveći kovid centar u Centralnoj i Južnoj Srbiji. Imamo po poslednjem izveštaju 130 pacijenata, što je daleko manje od kapaciteta", naveo je Janković.

Ističući da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama, gde je primarno zdravstvo pod velikim pritiskom, na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice.

Šta ako nemamo antitela posle preležanog omikron soja?

Objašnjenje je, kako kaže, da se zaražavaju mlađi, a biće problem kada se to bude slilo ka starijoj populaciji.

"Nama je uglavnom većina hospitalizovanih jako stara. To su pacijenti sa drugim bolestima, pacijenti koji su oboleli od malignih bolesti, hiruški pacijenti. Tako da pritisak nije veliki", naveo je.

Kraj pandemije ove godine, samo ako?

Napominjući da je očigledno da omikron daje blaže kliničke slike, a videćemo da li ćemo kasnije imati neke postkovid posledice.

Kada je reč o zaražavanju zdravstvenih radnika, kaže da se moglo čuti da je u nekim manjim mestima situacija dramatična, ali da to nije slučaj u KC Niš gde ima oko 100 zaraženih što nije veliki pritisak na taj centar.

Govoreći o prognozama, kaže da nismo dostigli pik ovog talasa, očekuje da će brojke rasti do sredine februara i da očekuje da ćemo imati mirnije proleće i leto.

"Šta će se događati, da li će iz manje vakcinisanih delova sveta doći novi soj. Moja su predviđanja da neće, da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi i da će ovo preći u formu lakše bolesti, ali moramo sačekati da vidimo da li će biti postkovid posledica omikrona", istakao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu