Omikron se širi neverovatnom brzinom – broj hospitalizacija porastao za 330 odsto

Južnoafrički zdravstveni zvaničnici saopštili su da je novootkriveni omikron soj kovida 19 definitivno mnogo zarazniji, ali da su slučajevi uglavnom sa lakšim kliničkim slikama. U toj zemlji je vrlo mala stopa vakcinacije, a zabeležen je i porast hospitalizacije obolelih pacijenata.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Dve doze i infekcija omikronom: Koliko su vakcinisani zaštićeni?

U južnoafričkoj pokrajini Gauteng, gde je otkriven novi soj koronavirusa, omikron, u protekle dve nedelje zabeležen je porast hospitalizacija obolelih za čak 330 odosto, piše britanski Miror.

Protekle nedelje u pokrajini Gauteng bilo je 580 hospitalizacija uzrokovanih kovidom u odnosu na 120 hospitalizovanih dve nedelje ranije. Ta pokrajina u kojoj se nalazi i Johanezburg, ima jednu od najmanjih stopa vakcinacije u Južnoj Africi. Od 12 miliona stanovnika, njih tek nešto manje od 40 odsto dobilo je barem jednu dozu vakcine.

Omikron soj: Veća zaraznost – manji broj teških slučajeva "Nema izraženijih simptoma"

Vest o dramatičnom porastu hospitalizacija u pokrajini Gauteng dolazi nakon što su južnoafrički zdravstveni zvaničnici izjavili da su dosadašnji slučajevi kovida izazvani varijantom omikron bili blagi. No, naučnici ipak strahuju da je reč o dosad najzaraznijoj varijanti.

"Njihovi simptomi bili su toliko različiti i tako blaži od onih koje sam lečila pre", rekla je dr Andželik Kuci iz Južnoafričke lekarske komore.

''To predstavlja blagu bolest sa simptomima poput bola u mišićima i umora, koji traju dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Možda imaju lagani kašalj, no nema izraženijih simptoma. Neki od zaraženih trenutno se leče kod kuće'', dodala je doktorka Kuci.

Direktor Moderne: "Neće biti isto kao za deltu"

No, još nije moguće tačno utvrditi koliko je hospitalizacija uzrokovano novom varijantom jer se gensko sekvenciranje sprovodi samo u malom broju slučajeva, piše Miror.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu