Novi soj sa ekstremno mnogo mutacija – potvrđen u tri države

Virusolog Tom Pikok sa "Imperijal koledža" u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naučnici kažu da novi soj koronavirusa nosi ekstremno veliki broj mutacija, koje mogu izazvati dalje bolesti. Genomskim sekvenciranjem ova varijanta virusa je potvrđena kod deset slučajeva u tri države. To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost među naučnicima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da 'izbegne' imunitet.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, koji je deo virusa koji većina vakcina koristi za pripremu imunološkog sastava protiv koronavirusa, piše Gardijan. Mutacije u tom proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da oteža imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Ova varijanta prvo je uočena u Bocvani 11. novembra, gde je potvrđena sekvenciranjem kod tri slučaja, dok je još šest potvrđeno u Južnoj Africi tri dana kasnije i jedan u Hongkongu tog dana.

Virusolog Tom Pikok sa "Imperijal koledža" u Londonu objavio je detalje nove varijante virusa, ističući da neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost.

On je na Tviteru napisao da bi varijantu trebalo nadzirati, ali i dodao da može biti reč o neobičnom klasteru, koji nije baš prenosiv.

Direktorka Odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost za borbu protiv kovida 19 Mira Čand rekla je da u saradnji sa naučnicima širom sveta prate razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.

"U prirodi virusa je da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva s novim varijantama virusa. Sve varijante koje pokazuju dokaze širenja virusa se brzo proveravaju", rekla je Mira Čand.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Kembridž, rekao je da je rad u njegovoj laboratoriji otkrio da dve mutacije na B.1.1.529 povećavaju zaraznost i smanjuju prepoznavanje antitela.

"Ključna odlika virusa koja nije poznata je zaraznost, jer se čini da je to podstaklo inicijalno širenje delta varijante", rekao je Gupta.

Profesor Fransoa Balu, direktor UCL Instituta za genetiku, rekao je da se veliki broj mutacija u varijanti virusa očito nakupio u jednom 'prasku', što sugeriše da se moglo razviti tokom hronične infekcije kod osobe s oslabljenim imunološkim sastavom, verovatno nelečenim pacijentom s HIV/sidom.

"Definitivno bih očekivao da se slabo prepoznaje po neutralizovanju antitela u odnosu na alfa ili delta. Teško je predvideti koliko se može prenositi u ovoj fazi. Za sada bi to trebalo pomno pratiti i analizirati, ali nema razloga za preteranu zabrinutost osim ako u bliskoj budućnosti ne počnu da rastu brojke s tom varijantom zaraze", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu