Dr Jovanović objasnila kada roditelji treba da testiraju decu, da test ne bi bio lažan VIDEO

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja "Palilula". kaže da je veliki broj bolesne dece školskog i predškolskog uzrasta ali i dece iz vrtića – koja se uglavnom zaražavaju u porodici.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Doktorka Aneta Jovanović izjavila je za TV Prva da je sve više zaražene dece, dodala je i da su uglavnom predškolska deca i iz vrtića primila kovid infekciju od roditelja, a školska deca iz školskih ustanova.

Najčešći simptomi su zapušenost i curenje nosa, glavobolja, temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima. Sva deca sa ovim tegobama se prvo testiraju se u Domu zdravlja "Palilula", na pet punktova.

Dr Aneta Jovanović kaže da se uglavnom rade brzi antigenski testovi, i savetuje roditeljima da decu treba dovesti na testiranje drugog ili trećeg dana od pojavljivanja simptoma, da ne bi bili lažni testovi.

Tako treba postupiti čak i ukoliko dete ima temperaturu.

"U slučaju temperature više od 38,5, detetu možete dati brufen ili paracetamol, mirovanje, i da dođu drugi ili treći dan od pojave simptoma bolesti", kaže dr Jovanović.

Dodaje da delta soj daje lakšu kliničku sliku kod dece, ali u slučaju teže kliničke slike dete treba odmah odvesti na kontrolni pregled.

"Savetujemo roditeljima da prate opšte stanje deteta. U slučaju slabosti, malaksalosti, temperature koju ne mogu da obore, intenzivnog kašlja, gubitka apetita dete treba odmah odvesti na kontolni pregled."

Opširnije u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu