Brnabićeva: "Struka će odlučiti o skraćivanju vremena između doza; vakcine su potpuno bezbedne"

Nakon sednice Kriznog Štaba, donete su nove mere u sprečavanju širenja kovida 19, one bi trebalo da doprinesu većem poštovanju epidemioloških mera. Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je neophodno kontolisati poštovanje mera, ali i da se buster doza uveliko primenjuje u nekim zemljama.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Foto/EPA MAXIM SHIPENKOV
Ilustracija: Foto/EPA MAXIM SHIPENKOV

Epidemiološka situacija u zemlji je, kaže Brnabićeva, katastrofalna i za sada još uvek nema velikog napretka u vakcinaciji stanovništva.

Dodaje da je onih koji ne mogu da se vakcinišu veoma malo, da je to veoma mali promil u čitavoj populaciji, ali da ona još uvek nije čula da neka osoba ne može da se vakciniše.

Na pitanje da li je neophodno da se primi buster doza, jer se spekuliše da neke zemlje nisu odobrile treću dozu, Brnabićeva je rekla:

"Nije istina, odobrena je treća buster doza, postoje zemlje u svetu gde je odobrena, ona apsolutno daje efekat, bila je jasna preporuka prva doza – treća doza i to je odgovor na ovu pandemiju, to je odgovor na to kako da budemo sigurni i bezbedni".

Dodaje i da je veoma važno primanje treće doze za one koji su primili prethodnu pre sedam meseci. Ističe da je preko 90 odsto ljudi na intenzivnim negama nevakcinisano, kao i da ne daju dobre rezultate i nadu da će doći do oporavka.

Zbog toga je odlučeno da se od subote 23. oktobra od 22 h uvedu kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

O odluci da se skrati period za primanje buster doze sa 6 meseci na 5, Brnabićeva je objasnila da se za to još uvek čeka potvrda NITAG-a.

"Što se tiče smanjivanja vremena sa šest na pet meseci, NITAG ima danas još jedan sastanak u 13 časova i tražila sam im da nam daju jasna uputstva, oni su tražili dodatne informacije Ministarstva Zdravlja i danas ćemo imati konačnu odluku", rekla je Brnabićeva.

Vakcinacija je za trudnice, tvrdi Brnabićeva, u potpunosti bezbedna.

"Vakcinacija za trudnice je bezbedna, svi najrelevantniji lekari su rekli da je bezbedna, vi svakako možete da nađete ginekologa ili akušera koji će da kaže da nije bezbedno, ali ovo je zvanični stav struke i lekarske komore i lekara koji se time bave", obrazložila je ona na konferenciji za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu