Uskoro i zvanično odobrenje za mešanje vakcina

Uprava za hranu i lekove (FDA) uskoro će dozvoliti Amerikancima da dobiju dodatnu, "buster" dozu vakcine protiv kovida 19 drugačiju od one koju su prvobitno primili, prenosi Glas Amerike pozivajući se na američke medije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/CHEMA MOYA
Foto:EPA/CHEMA MOYA

Federalni regulator trebalo bi da objavi strategiju o kombinovanju vakcina u sredu, kada zvanično odobri bustere za vakcine kompanija Moderna i Džonson i Džonson.

Fajzerova vakcina 93 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacije mladih

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su odobrili dodatnu dozu Fajzerove vakcine za određene kategorije stanovništva, najranije šest meseci posle poslednje primljene doze.

U te kategorije spadaju građani stariji od 65 godina, Amerikanci koji žive u domovima za stara lica, radnici hitnih službi, kao i nastavnici i zdravstveni radnici, kao i ljudi između 50 i 64 godine, koji imaju specifične zdravstvene probleme.

Britanski naučnici proučavaju delta plus varijantu - šta će otkriti?

Odluka da se dozvole dodatne doze vakcina Moderna i Džonson i Džonson usledila je posle studije koju je prošle nedelje objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Studijom je utvrđeno da se kod osoba koje su prvo primile vakcinu Džonson i Džonson nivo antitela povećao više od 76 puta nakon što su primili buster vakcinu kompanije Moderna, a 35 puta posle dodatne doze Fajzerove vakcine.

Kod onih koji su dobili drugu dozu Džonson i Džonson vakcine, broj antitela se uvećao samo četiri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu