Obeležavanje Svetskog dana dece niskog rasta

Procenjuje se da u Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormona rasta. U susret obeležavanju Svetskog dana dece niskog rasta (20. septembar), koji je u čitavom svetu posvećen upravo povećanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece, iz udruženja "Roditelj" upozoravaju na ovaj problem kod mališana koji treba prepoznati u što ranijem uzrastu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Do dugackih pantalona
Foto: Do dugackih pantalona

Nizak dečji rast nije samo estetski problem, već može ukazati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Rast je veoma složen proces koji se odvija pod uticajem brojnih genetskih činilaca i faktora iz okoline.

Normalno, rast je jedan od najpouzdanijih pokazatelja dobrog zdravstvenog stanja deteta i u praksi kod većine dece koja se obraćaju pedijatrima zbog niskog rasta ne postoje organske bolesti, genetski ili hormonski poremećaji.

Sloganom "Do dugačkih pantalona", udruženje "Roditelj" želelo je ove godine da svim roditeljima ukaže na važnost praćenja rasta dece po godinama, a kao inspiracija za to poslužila je pesma našeg književnika Ljubivoja Ršumovića, "Hajde da rastemo".

Nizak rast znači da je telesna visina deteta ispod donje granice normale za uzrast i pol. Najčešće je porodična odlika ili posledica konstitucionalno usporenog rastenja.

Ipak, nizak rast može biti prouzrokovan različitim poremećajima zdravlja i što je veće odstupanje telesne visine od normale, to je veća verovatnoća da dete ima neki od patoloških oblika niskog rasta.

Gordana Plemić, predsednica udruženja „Roditelj“, upozorila je na konferenciji za novinare da svest o važnosti praćenja rasta deteta nije dovoljno razvijena, pa se veliki broj dece sa ovim poremećajem dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju.

"Merenje visine dece obavezno je na sistematskim pregledima, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u toku prve godine, dete se na sistematskim pregledima meri sedam puta, u drugoj godini dva puta, potom jednom godišnje do kraja redovnog školovanja. U toku prve godine, dete poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, potom oko četiri centimetra godišnje, do puberteta. Zato roditelji trebaju da prate visinu svoje dece i ukoliko primete da stagniraju u visini,
moraju se što pre obratiti pedijatru", kazala je Plemićeva.

Niska telesna visina roditelja najčešće objašnjava nizak rast deteta, ali to ne sme biti razlog da se dete ne uputi endokrinologu čim se uoči poremećaj. Rano otkrivanje poremećaja rasta znatno poboljšava prognozu u pogledu mogućnosti dostizanja normalne telesne visine u onim poremećajima rasta u kojima postoji efikasan način lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu