Vakcina za grip i kovid - može u istom danu: "Jedna ruka, pa druga"

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori Milena Popović Samardžić kazala je da nema prepreka kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa, ako su građani započeli imunizaciju protiv kovida, jer iskustva pokazuju da vakcine mogu da se prime i simultano, jedna za drugom u istom danu.

Izvor: RTCG
Podeli
Foto: Shutterstock/Studio Romantic
Foto: Shutterstock/Studio Romantic

Možda vas zanima:

Uskoro kombinovana vakcina Moderne protiv gripa i kovida

"Stariji imaju više antitela od mlađih"; direktorka RFZO objasnila sve o mešanju vakcina VIDEO

Kako dalje navodi, preporuka je da vakcinu protiv gripa obavezno prime stariji od 60 godina i osobe sa teškim hroničnim oboljenjima.

"Simultana vakcinacija znači da u jednom danu može da se primi jedna vakcina u jednu ruku, druga u drugu. Verovatno će se nekima preklopiti vreme kad primaju revakcinu ili dolaze po prvu dozu vakcine protiv korone, sa vakcinacijom protiv gripa. Desiće se isto i onima koji budu trebali da prime treću dozu, a to su osobe iz vulerabilnih ugroženih grupa stanovništva, osobe starije od 60 godina, sa komorbiditetima, onkološki, kardiovaskularni, hematološki pacijenti, kao i osobe sa oboljenjima pluća. Njima se savetuje da prime vakcine i protiv kovida i protiv gripa", pojasnila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu