Limfom - maligna bolest koja se jako teško leči VIDEO

Limfom spada u najčešći kancer koji se javlja kod tinejdžera, ali i kod odraslih, tvrdi Maja Kocić iz Udruženja pacijenata obolelih od limfoma LIPA.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/ Prva Tv
Foto:Printscreen/ Prva Tv

Ove nedelje se u celom svetu obeležava Svetski dan obolelih od limfoma. Limfom je među prvih 10 najučestalijih maligniteta kako u svetu tako i u Srbiji i najčešći hematološki kancer.

Kocićeva je objasnila da je limfom maligna bolest limfocita, to je jedna vrsta belih krvnih ćelija i one su zadužene za odbranu organizma od raznih infekcija, "kada to što treba da vas brani od infekcija oboli, možete da zamislite šta se događa u organizmu", rekla je ona za Televiziju "Prva".

Napominje da još uvek nije poznato zašto se limfociti toliko abnormalno dele u ovoj bolesti. Limfociti se, kaže Kocićeva, skupljaju u limfnim čvorovima, kojih kako kaže, ima preko 700.

Ističe da se čvorovi kod obolelih pacijenata uglavnom javljaju ispod pazuha, na vratu i preponama, što su samo prvi simtomi, ali da bolest takođe prati i blago povišena temperatura koja se javlja uglavnom u večernjim satima, te da je nekada ima a nekada nema.

"Pacijenti imaju kašalj, bude se oznojeni, toliko oznojeni da mogu da iscede majicu, takođe naglo gube težinu, bez da su vodili računa o ishrani", istakla je Kocićeva.

Naglašava, da je to teška maligna bolest koja se jako teško leči, kao i da postoje dva osnovna tipa limfoma Hočkinov i nehočkinov. Navodi i da postoje mnogi podtipovi koji mogu da se kreću od vrlo agresivnih do veoma blagih po organizam.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu