"Već ove nedelje očekujemo brojeve od oko 400–500 zaraženih" VIDEO

Srbija ima pogoršanje iz nedelje i "stepeničasto" povećanje, što je nešto što je moglo da se očekuje, mada solidna vakcinisanost od oko 50 odsto usporava ubrzanje te aktivnosti, konstatovao je za TV Prva epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. On je rekao da brojevi zaraženih još u ovoj nedelji mogu da budu između 400 i 500.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"Očekujući brojevi će biti 400 i 500 u ovoj nedelji što će opet da se povećava. Svaki talas je, prema iskustvu u zemljama, trajao oko sedam nedelja. Posle toga sve zavisi od nas. Problem će biti povratak naših građana iz inistranstva. Rezultate toga ćemo imati za desetajk dana", dodao je.

I ako dođe do pada, kao u nekim zemljama, u septembru će, kako prognozira, ponovo biti povećanje. Taj presek je epidemiološki značajan jer tada kreću akutne respiratorne infekcije i deca se vraćaju u školu.

Ovaj virus je do sada, na sreću, izazivao blaža obolevanja, ali ne mora da znači da će ostati tako, upozorava Kon.

Na pitanje kako komentariše veliki broj Indijaca u Beogradu, on kaže da smo svesni njihovog prisustva, ali da to skreće pažnju sa bitnijih tema.

"Batut je dao protokol o uslovima ulaska stranih državljana u Srbiju, posebno za Indiju. Oni ga poštuju. Takođe, postoji karantin za one koji ne ispunjavaju te uslove i oni prihvataju karantin. Epidemiološka služba kontaktira sa svakim od tih ljudi na dnevnom nivou."

Na silne zahteve koji im pristižu od organizatora događaja, kaže da se svi obavezuju da poštuju mere, ali da je pitanje ko od njih zaista sporvodi mere.

"Našem čoveku je lakše da podnese nego da nosi masku."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu