CDC: Delta soj mogu da prenose i vakcinisane osobe

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da delta soj koronavirusa, koji je jako zarazan, mogu da prenose i vakcinisane i nevakcinisane osobe.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:EPA/ HOTLI SIMANJUNTAK
Foto:EPA/ HOTLI SIMANJUNTAK

U internom dokumentu u koji je uvid imao Vašington post, CDC apeluje na osoblje da promeni pristup pandemiji zbog delta varijante, kao i da se javnosti predoči opasnost od novog soja, preneo je Glas Amerike.

Takođe se navodi da postoje dokazi da oboleli od delta soja često bivaju hospitalizovani ili umiru.

Ipak, CDC ističe i da su vakcine pokazale visok stepen efikasnosti u sprečavanju da se razvije ozbiljna klinička slika ili smrtni ishod.

CDC ističe da, iako je šansa da se vakcinisani zaraze znatno manja, i oni mogu prenositi virus na druge osobe, kao i nevackinisani.

Najpoznatiji stručnjak za infektivne bolesti u SAD Entoni Fauči kazao je da se nada da će američke regulatorne agencije narednog meseca izdati dozvolu za trajnu upotrebu vakcina, umesto sadašnje hitne, i da se nada da bi to takođe moglo da ubedi ljude da se vakcinišu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je objavio da zaposleni u federalnim agencijama moraju da budu vakcinisani, a ako to neće, moraju da nose maske i da se redovno testiraju.

Bajden je najavio i da su "verovatne" nove mere i restrikcije zbog situacije sa korona virusom, ali i rekao da se nada da će "ljudi shvatiti koliko je važno da se vakcinišu".

Volmart je poslednja u nizu velikih američkih kompanija koja je propisala obaveznu vakcinaciju za svoje zaposlene u SAD. Prethodno su to najavile i velike tehnološke kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu