Nanotela bi mogla da budu spas od kovida?

Istraživači iz Getingena razvili su mini-antitela koja efikasno blokiraju koronavirus Sars-CoV-2 i njegove opasne nove varijante.

Izvor: Tehnology.org
Podeli
Foto: depositphotos/ bezikus
Foto: depositphotos/ bezikus

Ova takozvana nanotela vezuju i neutrališu virus do 1000 puta bolje od prethodno razvijenih mini-antitela. Osim toga, naučnici su optimizovali ova mini-antitela za stabilnost i otpornost na ekstremnu toplotu.

Ova jedinstvena kombinacija čini ih obećavajućim lekovima za lečenje kovida 19. Budući da nanotela mogu da se proizvedu po niskim troškovima u velikim količinama, mogla bi da zadovolje globalnu potražnju za terapijama protiv kovida 19.

Nova nanotela su trenutno u pripremi za klinička ispitivanja.

Antitela pomažu našem imunološkom sistemu da se odbrani od patogena. Na primer, molekuli se vezuju za viruse i neutrališu ih tako da više ne mogu da inficiraju ćelije. Antitela se takođe mogu proizvoditi industrijski i davati akutno bolesnim pacijentima.

Zatim se ponašaju kao lekovi, ublažavaju simptome i skraćuju oporavak od bolesti. Ovo je ustaljena praksa za lečenje hepatitisa B i besnila. Antitela se takođe koriste za lečenje pacijenata sa kovidom 19. Međutim, proizvodnja ovih molekula u industrijskim razmerama je previše složena i skupa da zadovolji svetsku potražnju.

Istraživanje pokazalo koliko mogu da prežive čestice koronavirusa

Nanotela bi mogla da reše ovaj problem.

Naučnici sa Instituta za biofizičku hemiju "Maks Plank" u Getingenu (Nemačka) i Univerzitetskog medicinskog centra u Getingenu sada su razvili mini-antitela (poznata i kao VHH antitela ili nanotela) koja objedinjuju sva svojstva potrebna za snažan lek protiv kovida 19.

"Prvi put se kombinuje izuzetna stabilnost i izuzetna efikasnost protiv virusa i njegovih alfa, beta, gama i delta mutanata", naglašava Dirk Gerlih, direktor Instituta za biofizičku hemiju "Maks Plank".

Objavljen dokument u kojem piše koliko dugo će nas vakcine štititi od kovida

Na prvi pogled, nova nanotela se teško razlikuju od nano-tela protiv Sars-CoV-2 koja su razvile druge laboratorije. Svi su usmereni protiv ključnog dela šiljaka (protein spajk) koronavirusa, domena koji vezuje receptore i koji virus koristi za invaziju na ćelije domaćina.

Nanotela blokiraju ovaj vezni domen i na taj način sprečavaju virus da inficira ćelije.

"Naša nanotela mogu da izdrže temperature do 95 ° C bez gubitka funkcije ili stvaranja agregata", objašnjava Matijas Dobelstein, profesor i direktor Instituta za molekularnu onkologiju Univerziteta u Getingenu.

CDC: "Rat" protiv kovida 19 se promenio zbog "delta" soja

"Kao prvo, ovo nam govori da bi oni mogli ostati aktivni u telu dovoljno dugo da budu efikasni. S druge strane, nanotela otporna na toplotu lakše se proizvode, obrađuju i skladište", piše u izveštaju časopisa Tehnology org.

Najjednostavnija mini-antitela koja je razvio tim iz Getingena već se vezuju do 1000 puta snažnije za protein šiljak od prethodno prijavljenih nanotela. Takođe se vrlo dobro vezuju za mutirane domene koji vezuju receptore sojeva Alfa, Beta, Gama i Delta.

"Naša pojedinačna nanotela potencijalno su pogodna za inhalaciju, pa samim tim i za direktnu neutralizaciju virusa u respiratornom traktu", kaže Dobelstein. "Osim toga, budući da su vrlo mali, mogu lako da prodru u tkiva i spreče dalje širenje virusa na mestu infekcije ."

Ovo bi omogućilo vakcine koje mogu jeftino da se proizvedu, čak i brzo prilagode novim varijantama virusa, a distribucija može da se vrši sa jednostavnom logistikom čak i u zemljama sa malo infrastrukture.

Gubitak pamćenja, glavobolja i umor - najčešći simptomi postkovida

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu