Doktorka Jovanović: Treća doza vakcine u početku za najosetljivije grupe

Virusologinja dr Aleksandra Knežević izjavila je danas da se delta soj koronavirusa vezuje lakše od prethodne vrste i da se zato pojačano prenosi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/LookerStudio
Foto: Shutterstock/LookerStudio

Ona je na sednici Pododbora za praćenje epidemiološke situacije u vezi s kovidom rekla da dolazi do značajno veće proizvodnje virusa u odnosu na britanski soj, što olakšava prenošenje, o čemu govore i studije da se od 50 do 60 odsto više prenosi od britanskog soja.

Epidemiolog dr Vladan Šaponjić i direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović govorili su o efikasnosti sve četiri dostupne vrste vakcina na različite sojeve koronavirusa.

Naveli su da je na teritoriji Srbije utrošeno oko 5.600.000 doza vakcina, a vakcinisano je oko 2.900.000 ljudi prvom dozom, što čini oko 49,7 odsto obuhvata ciljne populacije.

Doktorka Jovanović je navela da se efekat postizanja što većeg obuhvata populacije smanjuje tokom vremena i da je zadatak celog društva da motiviše građane na vakcinaciju.

Možda vas zanima:

Treća doza - reakcija može da bude malo jača, korist je daleko veća

"Preporuka je da treća doza bude najviše ispitana i prikazana vakcina" VIDEO

Govoreći o primanju treće doze vakcine ona je navela da će prvobitno najosetljiviji deo populacije biti obuhvaćen trećom dozom.

Šaponjić je govorio o izuzetno malom procentu zaražavanja koronavirusom nakon primljene obe doze vakcina, navodeći da je neophodno ponovo pokrenuti kampanju za vakcinaciju i omogućiti privilegije, odnosno restrikcije u odnosu na vakcinaciju.

Predsednica Pododbora dr Dragana Barišić govorila je o značaju održavanja sednica van sedišta Odbora za zdravlje i porodicu, o borbi protiv koronavirusa, i značaju vakcinacije, jer se na taj način podiže svest građana u lokalnim sredinama.

U tom smislu, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr Darko Laketić je ukazao na primer opštine Merošina, gde je procenat vakcinisanih povećan sa devet na preko 30 odsto nakon održavanja sednice Odbora u tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu