Zaštitnik građana tražio da se u Listu lekova uvrste oni za podizanje nivoa estrogena

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da obezbedi uslove da se na Listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrste lekovi za podizanje nivoa estrogena koji su neophodni za očuvanje zdravlja transseksualnih žena, ali i žena koje su prošle menopauzu i onih kojima je odstranjena materica, saopšteno je danas.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija/Foto: motorolka /depositphotos
Ilustracija/Foto: motorolka /depositphotos

Pašalić je u preporuci naveo da Centralna komisija za lekove RFZO-a treba da prihvati predlog Republičke stručne komisije za transrodna stanja o stavljanju lekova "estradiol" ampule i "estradiol valerat" tablete na Listu lekova i da tu izmenjenu listu, zatim, prema preporuci ombudsmana, treba da usvoji Upravni odbor RFZO.

Dodao je da RFZO ima rok od 60 dana da obavesti Zaštitnika građana o postupanju po tim preporukama.

"Posle saznanja da od 2012. godine nije u prometu lek za održavanje hormonskog statusa trans osoba, kao i žena kojima je rađena histeroktomija i žena posle menopauze koji se proizvodio u Srbiji i nalazio na A1 Listi lekova, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi u julu 2019. godine pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada organa nadležnih za ovu oblast", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je ombudsman zatražio informacije o razlozima višegodišnje nedostupnosti leka od Agencije za lekove i medicinska sredstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja, Republičke stručne komisije za transrodna stanja Kliničkog centra Srbije, u čijem sastavu je Klinika za psihijatriju, Kabinet za transrodna stanja.

"Zaštitnik građana je na osnovu dostavljenih odgovora kontrolisanih organa utvrdio da se lek za podizanje nivoa estrogena više ne proizvodi u Srbiji, da se ne može naći u redovnoj prodaji i da se povremeno može kupiti kod apotekara 'na crno' po mnogo većim cenama od tržišnih", navodi se u saopštenju.

Pašalić je tokom postupka kontrole dobio mišljenje predsednice Republičke stručne komisije za transrodna stanja da je potrebno da se hitno obezbedi snadbevanje sličnim lekom.

Međutim, odluku o stavljanju određenog leka na Listu lekova donosi Centralna komisija za lekove RFZO koja je u aprilu 2021. godine odlučila da odloži izjašnjenje o ovom pitanju jer je, kako su naveli u odgovoru Zaštitniku građana, "mali broj pacijenata koji bi bili kandidati za ove lekove", ali i to što u Evropi nije registrovan ampularni oblik leka "estradiol" već samo "estradiol valerate" tablete.

U saopštenju se navodi da je ombudsman uputio preporuku RFZO o stavljanju tih lekova na Listu lekova, podsećajući da je obaveza državnih organa i ustanova da preduzmu sve potrebne mere da stvore povoljan ambijent za ostvarivanje ljudskih prava, uključujući prava osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu