Uzorci krvi iz Italije ponovo pokrenuli diskusiju o prvim slučajevima korone u Evropi

Obnovljeni testovi uzoraka krvi prikupljeni u Italiji već u oktobru 2019. oživeli su raspravu o tome da li je koronavirus cirkulisao Evropom pre nego što su kineske vlasti potvrdile prvi slučaj u Vuhanu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA: ETIENNE LAURENT
Ilustracija/Foto:EPA: ETIENNE LAURENT

Naučnici iz milanskog instituta "Nazionale Tumori", istraživačkog centra za rak, u novom naučnom radu, objavljenom u ponedjeljak, napisali su da je ponovo testiranje malog broja uzoraka krvi pre pandemije u dve laboratorije ukazalo na prisutnost antitela koja se normalno uočavaju nakon zaraze koronavirusom.

"Rezultati ovog ponovnog testiranja sugerišu da je ono što smo prethodno izvestili kod asimptomatskih bolesnika verovatan signal rane cirkulacije virusa u Italiji", rekao je Đovani Apolone, jedan od naučnika.

Ako se to potvrdi, ovo bi objasnilo eksploziju simptomatskih slučajeva uočenih u Italiji 2020. godine.

Sars-Cov-2 ili ranija verzija cirkulisala je tiho, ispod površine.

Italijanski istraživači su izvorno pregledali 959 osoba, ispitujući imaju li rak pluća pre pandemije, a prošle godine su ponovo testirali uzorke, tražeći antitela povezana s koronavirusom. Zaključak ovog istraživanje bio je da su pronašli tragove infekcije.

Na zahtev Svetske zdravstvene organizacije (WHO), prikupljeni uzorci su ponovo testirani u laboratorij "Vis Mederi" u Sieni u Italiji.

Ne, vakcine ne izazivaju sterilitet

Foto: EPA-EFE/Mourad Balti Touati
Foto: EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Marion Kopmans, voditeljka virologije u Erasmusu, rekla je da su novi rezultati "zanimljivi".

Međutim, upozorila je da, iako postoje neki dokazi o antitelima, ni jedan uzorak nije pružio konačan dokaz o prethodnoj infekciji koronavirusa, na temelju strogih kriterijuma.

"Koristimo prilično stroge kriterijume pri ispitivanju i ne možemo isključiti da je neka od posmatrane reaktivnosti stvarna", rekla je, dodajući da za potvrdu ranije cirkulacije preporučuju studije pacijenata s neobjašnjivim bolestima za virološku potvrdu."

Vakcina magnetizuje ljude? "Kako da ne, kad dođem u prodavnicu, sve kovanice polete na mene"

Laboratoriji su ponovno testirali 29 izvornih italijanskih uzoraka, neke pozitivne, a neke negativne, zajedno s 29 kontrolnih slučajeva iz 2018. godine.

Iz ovih testova, "Erasmus" i "VisMederi" utvrdili su da su tri uzorka pozitivna na vrstu antitijela povezanih s koronavirusom, IgM, što obično ukazuje na nedavnu infekciju. Najraniji je prikupljen 10. oktobra 2019. godine. Jedan od uzoraka, od 5. februara 2020., također je bio pozitivan na takozvana neutralizirajuća antitijela.

Međutim, niti jedan uzorak nije sadržavao dovoljno visok nivo svake od tri vrste antitijela koja "Erasmus" zahtijeva da bi se smatrala dokazom infekcije.

"Ovo postaje pandemija nevakcinisanih"

"U još devet uzoraka za koje je "VisMederi" rekao da su pozitivni na infekciju, visina IgM antitela bila je ispod granične vrednosti koju je postavila "Erasmus", rekao je Gabrijel Sozi, jedan od talijanskih istraživača.

Sozi je tvrdio da je u razdoblju pre pandemije virus mogao da bude manje agresivan ili zarazan, zbog čega je bilo "potrebno koristiti vrlo osetljive testove uprkos riziku od pronalaska lažno pozitivnih slučajeva".

Nalazi će verovatno da podstaknu raspravu o tome da li je kovid 19 cirkulisao u Italiji ili negde drugde pre prvog potvrđenog slučaja u Vuhanu u decembru 2019. godine. Druge studije su utvrdile prve slučajeve u Evropi već u novembru 2019., uključujući jedan u Milanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu