Prvi put kod nas: Hirurzi od dela ramene lopatice prave gornju vilicu VIDEO

Prvi put se izvodi kod nas u Srbiji operacija gde se od dela ramene lopatice pravi cela gornja vilica. Operaciju u utorak treba da izvede docent Drago Jelovac, specijalista maksilofacijalne i rekonstruktivne mikrohirurgije glave i vrata sa Stomatološkog fakulteta.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Taj pacijent ima 20 godina i ima maligni tumor - sarkom gornje vilice i zahteva da se cela gornja vilica sa svim zubima ukloni. Treba da uzmemo krvne sudove zajedno sa delom kosti i sve zajedno ušijemo za krvne sudove na vratu. Operacija treba da traje desetak sati. Planiramo da sve uradimo u jednom ataku ako je moguće", otkriva za TV Prva docent Jelovac.

On kaže da pacijent posle operacije ne bi trebao da ima nikakav problem sa lopaticom i da može da se vrati sportu.

Nedavno je izvedena i operacija na dečaku koji ima 15 godina koji je imao naizgled benigni tumor donje vilice koji je lokalno agresivnog karaktera.

"Morali sm da uklonimo taj deo vilice zajedno sa zubima, tačnije, skoro celu polovinu vilice kako se tumor ne bi vratio. Radi se o mladom pacijentu. Kompjuterski radimo predikciju cele operacije, na osnovu skenera pravimo fajlove i šaljemo u laboratoriju gde kompjuterski simuliramo transfer kuka u predeo vilice. Naravno, pravimo i precizne hirurške vodiče da isečemo tačno onaj deo kuka koji nam fali. Odmah smo u predeo kuka ubacili impante koji će da mu pomognu da što pre dobije zube, dakle skratili smo i vreme protetičke rehabilitacije".

Operacije ovog tipa obično traju 10 do 11 sati.

"Pacijent je došao na kontrolu posle mesec dana, već igra fudbal, a išao je i u lov. Neko ko ne zna da je operacija urađena, ne može ni da pretpostavi", dodaje Jelovac.

On kaže da je najbolje kad delove za presađivanje uzimaju od samog pacijenta jer ne postoji mogućnost da ih organizam odbaci, kao one koji se uzgajaju u laboratorijama, ostaje samo da prođe fiziološki proces nakon presađivanja tkiva.

Sve operacije ovog tipa rade se o trošku države, kao i u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu