Majčino mleko štiti od svih virusa i njihovih sojeva

Mesecima lekari, kako strani, tako i domaći pričaju o tome kako bebe preko majčinog mleka dobijaju antitela koja ih štite od koronavirusa ako je majka preležala kovid 19 ili je vakcinisana. To se odnosi i na njegove mutacije, ali i na druge viruse koje je majka imala, a za koje postoje antitela u njenom organizmu.

Izvor: S.V.
Podeli
Foto: Shutterstock/Trendsetter Images
Foto: Shutterstock/Trendsetter Images

Dr Fazlagić otkriva za B92.net - da li žene danas ranije ulaze u menopauzu?

"Kovid 19 je virusna bolest kao i sve druge virusne bolesti. Majka koja boluje od bilo koje bolesti, evo na primer, od običnih boginja, ona luči antitela, ona prolaze kroz posteljicu i štite bebu dok je u materici. To apsolutno važi i za kovid. Isto tako kada majka doji, postoje antitela koja se luče u mleku. Zato je ukoliko majka ima antitela, beba bezbedna", naglašava ginekolog dr Mima Fazlagić.

Doktorka poručuje svim ženama koje žele da se vakcinišu da to i učine i insistiraju na tome.

"Svetska je preporuka da se trudnice vacinišu da bi zaštitile sebe i bebu koja je u materici. Naravno da u realnom životu imamo problema jer mi dolaze trudnice koje kažu "nisu želeli da me vakcinišu, rekli su mi da idem u Batut", ali naš štab je dao vrlo jasnu preporuku. Znači, nauka je rekla svoje, a nauka nije podložna ličnom mišljenju".

"Što se pre svih vakcinišemo sprečićemo dolazak indijskog soja i svih drugih sojeva".

Istu poruku ima i za žene koje su imale kovid - da se mesec dana nakon preležane bolesti i negativnog testa vakcinišu kako bi podigle imunitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu