Srbi prvi po upotrebi vitamina, a drugi po otkazivanju pregleda

Sindrom sagorevanja kod građana Srbije najizraženiji je u Evropi, na prvom mestu smo i po upotrebi vitamina i suplementata, a na drugom po procentu otkazivanja preventivnih pregleda, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 30.000 ispitanika u 15 zemalja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ilustracija/Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Istraživanja govore o tome kako su se Evropljani nosili sa pandemijom i u kojoj meri su im se promenili životi, a pokazalo je da se svaka četvrta osoba u Evropi oseća nespokojno, još više njih pati od anksioznosti, dok 15 odsto ispitanika ima problema sa spavanjem.

Zatvaranja i druga ograničenja imala su, prema istraživanju, značajan uticaj na Evropljane jer je skoro svaki treći patio od povišenog nivoa anksioznosti, a svaki četvrti ima problema sa stresom i unutrašnjim nemirom.

Poremećaj spavanja prijavilo je 15 odsto Evropljana, a ti simptomi češće su pogađali mlađe od 35 godina. Kad je reč o uticaju pandemije na mentalno zdravlje građana u Srbiji, trećina ispitanika kaže da je ona kod njih izazvala stres koji je vodio unutrašnjem nemiru, dok je identičan obim ispitanika rekao da ne oseća uticaj pandemije na mentalno zdravlje.

Većinu Evropljana više od brige da će dobiti kovid je pogodio nedostatak kontakta sa porodicom i prijateljima, 52 odsto.

"Strah od infekcije je na drugom mestu sa 42 odsto, a skoro trećina brine o finansijskim i poslovnim posledicama pandemije", navodi se u istraživanju koje kaže da se i građani Srbije slično osećaju.

Kombinacija vakcina - više antitela

Ilustracija/Foto:EPA/ MARTIN DIVISEK
Ilustracija/Foto:EPA/ MARTIN DIVISEK

Za 51 odsto građana Srbije najveća briga je nedostatak kontakata sa bliskim ljudima, dok Francuze, Austrijance, Britance, Nemce, Švajcarce, Portugalce, Belgijance, Čehe, Holanđane i Špance taj problem muči mnogo više.

Strah od infekcije potvrdilo je 39 odsto ispitanika u Srbiji, kao i bojazan za finansije i poslovnu budućnost. Kada je reč o prevenciji i zdravom načinu života, 70 odsto Evropljana spremno je da više ulaže u sopstveno zdravlje, pa se 45 odsto ispitanika sada hrani zdravije i raznovrsnije.

U Srbiji je 54 odsto ljudi potvrdilo da je kupovalo zdraviju i kvalitetniju hranu, a skoro trećina, uglavnom mladi, skinula je fitnes aplikacije, posvetila se sportu i zdravom načinu života.

Evropljani ne žele kolektivno da napuste mere u skorije vreme, 45 odsto ih je izjavilo da će i dalje redovno prati ruke, svaki treći držaće se propisane distance, a svaki peti će nositi masku i dalje.

Popuštanje mera: Beograd će ovog leta "živeti punim plućima"

Tri četvrtine Evropljana zadovoljno je svojim zdravstvenim sistemom.

U poređenju sa prethodnom godinom, ovaj broj je opao za tri odsto.

Istraživanje Štade sprovedeno je u Austriji, Belgiji, Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskog, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Saveti kako da se brže oporavite posle preležanog kovida

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu