Efekti mešanja različitih vakcina protiv koronavirusa još upitni, ali se preporučuje

Mešanje različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa verovatno je sigurno i efikasno, ali se još prikupljaju podaci kako bi se to i potvrdilo, izjavili su stručnjaci s britanskog Univerziteta Oksford.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA/ Neil Hall
Ilustracija/Foto:EPA/ Neil Hall

"Vakcine protiv kovida 19 čija je upotreba odobrena u svetu napravljene su tako da pokrenu imuni sistem da stvori antitela u borbi protiv koronavirusa, ali se načini na koji to čine razlikuju", rekla je doktorka Kejt O' Brajen, direktorka odeljenja za vakcine Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naučnici sa Oksforda su testirali kombinacije vakcina koje se daju u dve doze kao što su Astrazenekina, Modernina, Novavaksova i Fajzerova. Do sada dobijeni podaci pokazuju da je vakcinacija prvo Astrazenekinom, pa Fajzerovom vakcinom sigurna i efikasna.

Takođe, od ove kombinacije postoji malo veća mogućnost da se pojave neželjeni efekti kao što su svrab i groznica. Po oceni virusologa, razlog tome može biti što mešanje različitih vrsta vakcina prouzrokuje jači odgovor imunog sistema.

U nekim zemljama, zdravstveni zvaničnici već predlažu mešanje vakcina u određenim situacijama. Nakon što je utvrđeno da vakcina Astrazeneke u retkim slučajevima utiče na stvaranje krvnih ugrušaka, mnoge evropske zemlje, kao što su Nemačka, Francuska i Španija, preporučile su ljudima koji su primili prvu dozu Astrazenekine vakcine da za drugu dozu izaberu Fajzerovu ili Moderninu vakcinu.

Agencija ze lekove odobrila vakcinu za decu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu