Potvrđena veća stopa prevremenog porođaja kod kovid trudnica

Tri puta je veća verovatnoća da će trudnice imati ozbiljnu infekciju i 5 puta veća verovatnoća da će biti primljene na odeljenje intenzivne nege.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: deposit/ EugeneGensyurovksy
Foto: deposit/ EugeneGensyurovksy

Od početka pandemije, postaje sve jasnije da kovid 19 pogađa trudnice teže od opšte populacije. Sada je jedna od prvih velikih studija na relevantnoj kontrolnoj grupi potvrdila ranije dokaze o tome da virus može da promeni tok trudnoće i našteti majkama i njihovim bebama.

Studija na više od 2100 trudnica upisanih u bolnice u 18 zemalja pokazala je da su u poređenju sa neinficiranim trudnicama one sa kovid 19 u većem riziku od teških bolesti, smrti, komplikacija u trudnoći i prevremenog porođaja.

Ti rezultati naglašavaju važnost uključivanja trudnica u prioritetne grupe za vakcinu protiv koronavirusa i ograničavanja njihove izloženosti bolesnim ljudima, kaže Aris Papageorgiju, specijalista za natalnu medicinu sa Univerziteta Oksford.

"Ovo je izvrsna studija", kaže doktorka, epidemiološkinja i stručnjakinja za javno zdravstvo Natali Oger sa Istraživačkog centra bolnice Univerziteta Montreal, koja nije bila uključena u istraživanje.

"Pratili su žene tokom trudnoće, što je zaista sjajan model, i pomogli su u potvrđivanju prethodnih studija", kaže ona.

Mnoge studije povezuju trudnoću sa lošijim ishodima koronavirusa, ali uključuju ili premali broj učesnika da bi se doneli čvrsti zaključci ili se oslanjaju na zdravstvene kartone koje žene nakon toga pristaju da podele.

Ovim registrima obično nedostaju detalji poput one kada se u trudnoći žena zarazila. Takođe, oni privlače bolesnije pacijente, što bi učinke kovida 19 moglo da predstavi lošijim nego što zapravo jesu. Takva istraživanja često upoređuju ishode zaraženih žena sa onima koje su rodile pre pandemije.

Foto: Depositphotos/logoboom
Foto: Depositphotos/logoboom

Ovaj nedostatak savremene kontrolne grupe znači da istraživači ne dobijaju realnu sliku rizika za neinficirane žene koje su rodile nakon što se koronavirus proširio svetom.

Kako bi se izbegle takve pristranosti, novo istraživanje uključilo je žene u bilo kojoj fazi trudnoće koje su imale negu u 43 medicinska centra, od Rusije do Indije do Brazila, između marta i oktobra 2020.

Za svaku zaraženu ženu, istraživači su odmah upisali dve trudnice iz iste bolnice i istoj fazi trudnoće bez poznate infekcije. Potom su pratili obe grupe žena, njih 706 sa infekcijom, i 1424 bez - kroz porođaje njihovih beba i nakon otpuštanja iz bolnice. Između dve grupe pojavile su se jasne razlike.

One sa kovidom 19 imale su 76% veće šanse za visok krvni pritisak izazvan trudnoćom, poznat kao preeklampsija ili eklampsija. Tri puta je veća verovatnoća da će imati ozbiljnu infekciju, a pet puta veća verovatnoća da će biti primljene na odeljenje intenzivne nege, saopštio je Papageorgijev tim.

Jedanaest žena obolelih od koronavirusa umrlo je u odnosu na samo jednu ženu iz neinficirane grupe. Studija je takođe povezala kovid 19 sa 60% do 97% povećanom stopom prevremenog porođaja, a kod zaraženih žena sa povišenom temperaturom i otežanim disanjem - s petostrukim povećanjem novorođenih komplikacija poput nezrelih pluća i oštećenja mozga.

Oko 13% beba imalo je pozitivan test na virus, a porođaj carskog reza povezan je sa većim rizikom od prenosa. Ipak, dobra vest je da dojenje ne prenosi virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu