Tim iz Švajcarske predvođen srpskim doktorom pravi vakcinu za sve mutacije VIDEO

Dok širom sveta ljude vakcinišu sa nekoliko vrsta vakcina, naučnici uveliko rade na vakcinama druge generacije koje bi, kako kažu, trebalo da budu delotvornije u borbi protiv koronavirusa. Tim naučnika kompanije "Svis rokets", koja je priznata na polju imunoonkologije, trenutno uz pomoć Vlade Švajcarske i grada Bazela radi na izradi vakcine poznatije kao "raketna vakcina". Tim predvodi čovek iz Srbije dr Vladimir Cmiljanović.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Još uvek se nalazimo na prekliničkim studijama vakcine Svis rokets, paralelno sa tim testiramo vakcinu na životinjama, na nekoliko vrsta i borimo se da početkom sledeće godine počnemo da vakcinišemo ljude. Raketna vakcina se odnosi na vakcinu druge generacije i nadamo se da će biti mnogo bolja nego što su vakcine prve generacije, jer virus mutira i menja se i vremenom dejstvo tih vakcina slabi. Zato je bolje da imamo nove tehnologije u vakcini koja koristi kompletan virus korone", rekao je dr Cmiljanović za "150 minuta".

Sars-Cov-2 virus uspevaju da proizvedu sintetičkom biologijom, a uradili su to tako, kako kaže doktor, da taj virus ne može da se replicira u telu kada se ubrizga kao vakcina.

"Virus koji mi proizvedemo može da uđe u ćeliju, ali ne može da izađe iz nje. Taj ulazak u ćeliji aktivira tzv. T-ćelije ubice, koje u stvari daju imunski odgovor na duže vreme. Korišćenjem svih proteina možemo da povećamo odbrambeni spektar imunskog sistema."

Prema njegovim rečima, tim je dobio novac od švajcarske federacije, jer su pokazali da njihova vakcina može da napravi tako jak imunski sistem koji može da reaguje na sve mutacije, a to rade tako što ubacuju pravi virus.

"Naš cilj je da damo jedanput vakcinu, eventualno drugu dozu, to još ne znamo, i da ljudi koji se vakcinišu budu imuni minimum godinu-dve dana. Drugačije se imunski sistem aktivira od naše vakcine, imaćemo ne samo drugačije spajk antitelo, već i nukleokapsid antitela, membrana i ostala antitela, koja će nezavisno od mutacije uspeti da prepoznaju virus", istakao je dr Cmiljanvić.

Plan je, kako kaže vođa ovog tima, da Srbija i Švajcarska budu prve dve zemlje koje će da dobiju vakcinu kompanije "Svis rokets".

"Dajemo sve od sebe da to bude što pre, ali plan je da bude početkom naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu