Operski pevači pevanjem leče korona-pacijente od posledica

Pacijenti koji pate od dugoročnih posledica kovida od profesionalnih britanskih pevačica i pevača uče kako da se izbore sa teškim disanjem. Zajedno s lekarima su razvili vežbe disanja koje su se pokazale uspešnim.

Izvor: DW
Podeli
Foto: shutterstock, fizkes
Foto: shutterstock, fizkes

Pročitajte još:

Olakšajte sebi život sa problematičnim sinusima na šest načina

Da li brazilski soj virusa treba da nas brine?

Novorođenče na respiratoru u Kragujevcu: Da li to virus menja ćud ili je znak nečeg drugog?

Duvanje balončića protiv posledica kovida je samo jedna od vežbi.

"Za neke od njih je ovo teško izvesti, ali ova tehnika daje glasu da se opusti", kaže za DW Suzi Zumpe, nastavnica pevanja i pevačica koja je za kovid pacijente razvila posebne tehnike disanja.

Šiba ovoj pevačici može da zahvali što se oporavila i što ponovo može da se bavi hobijima. Pre godinu dana je bila teško obolela od kovida i bila priključena na respirator. Ni tri meseca kasnije nije bila odbro, ostajala je bez vazduha od kreveta do kupatila.

Šiba je slučajno saznala o jednoj naučnoj studiji i o mogućnostima terapije. Nije ni pomišljala na to da će pevači i pevačice engleske nacionalne opere uspeti da joj pomognu. Jednom nedeljno ona trenira pevanje preko interneta.

U video sesijama učesnici uče bolje držanje, opuštanje, i pre svega svesno disanje.

"Dosta se radi na tome da umirimo disanje je ako prejako udišete, previše vazduha unosite u pluća, a onda premalo udišete tako da ljude učim da uspore i steknu stabilnost", kaže Suzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu