Obustavili razvoj dve vakcine, planiraju da naprave tabletu

Farmaceutska kuća Merk je danas saopštila da planira da uradi veliku studiju kako bi napravila prvu tabletu protiv koronavirusa, što bi sprečilo teže oblike obolevanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/DmitryPoch
Foto: depositphotos/DmitryPoch

Pročitajte još:

Da li i vakcina sputnjik V izaziva krvne ugruške?

Brazilski soj u Srbiji? Stručnjaci - predstojeći praznici rizik

Iz te kompanije poručili su da neće više koristiti eksperimentalne antivirusne lekove kod hospitalizovanih pacijenata.

Farmaceutska kuća je saopštila da će ispitati lek molnupiravir u fazi tri, među pacijentima van bolnica koji imaju bar jedan faktor koji ukazuje na loš tok bolesti, kao što je starost ljudi, gojaznost ili dijabetes, preneo je Rojters.

Učesnici u studiji mogu da imaju simptome ne duže od pet dana.

"Imali smo neke ohrabrujuće signale kod osoba koje nisu pacijenti. To nije bio slučaj sa aktuelnim pacijentima, ali to nije neočekivano", rekao je glavni medicinski zvaničnik Merka Roj Bejns.

Bejns je dodao da su pacijenti kojima je potrebno bolničko lečenje često u upalnoj fazi bolesti, kada je kasno da im se daje antivirusni lek, kako bi im znatnije pomogao.

Molnupiravir, koji Merk razvija sa kompanijom Ridžbek bajoterapeutiks, napravljen je sa namerom da spreči virus da se razmnožava.

Merk je ranije ove godine obustavio razvoj dve vakcine za prevenciju kovida, navodeći da su bile manje efikasne od konkurentskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu