Da li i vakcina sputnjik V izaziva krvne ugruške?

Rusija je danas objavila da njihova glavna vakcina protiv koronavirusa - sputnjik V ne izaziva redak tip krvnih ugrušaka, kao što je zabeleženo kod ostale dve vakcine, proizvedene istom metodom i tehnologijom.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphotos, valuavitaly
Foto: depositphotos, valuavitaly

"Potpuna analiza neželjenih efekata tokom kliničkih testiranja i tokom masovnog vakcinisanja ljudi sputnjikom V pokazali su da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze", naveo je istraživački institut Gamaleja, koji je razvio vakcinu. Sputnjik, Astrazenekina i vakcina kompanije Džonson i Džonson koriste istu tehnologiju.

Za vakcine proizvođača Astrazeneka i Džonson i Džonson trenutno se sumnja da su izazvale veliki broj vrlo retkih krvnih ugrušaka, od kojih su neki završili smrću, pa su vlasti nekoliko zemalja ograničile njihovu upotrebu. Ove dve vrste vakcina, kao i sputnjik V, koriste istu tehnologiju proizvodnje. Međutim, institut Gamaleja je naglasio da su sve vektorske vakcine različite, te da se ne mogu jednako upoređivati. Sputnjik se umnogome razlikuje u strukturi i tehnologiji proizvodnje od vakcina kompanija Astrazeneka i Džonson i Džonsona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu