SAD ispituju alergijske reakcije na vakcine Moderne i Fajzera

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) saopštio je danas da trenutno sprovodi ispitivanje rizika od alergijskih reakcija na vakcine protiv kovida 19, koje su napravile kompanije Moderna i Fajzer.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ IgorVetushko
Foto: depositphotos/ IgorVetushko

Pročitajte još:

Moderna štiti od kovida šest meseci, ipak zabrinutost zbog mutiranja virusa

Besplatni brzi testovi na koronu za sve Britance

Studija iz SAD: Posledica pandemije i neurološki poremećaj

Rojters prenosi da će studija, koju finansira Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti i čiji rezultati se očekuju na leto, obuhvatiti 3.400 odraslih dobrovoljaca između 18 i 69 godina, a oko 60 odsto učesnika biće sa istorijom teških alergijskih reakcija na hranu, ubode insekata ili imunoterapiju.

Cilj ispitivanja je da se, srazmerno rezultatima studije o broju utvrđenih alergijskih reakcija, omogući pomoć ugroženima u roku od 90 minuta nakon vakcinacije, navodi agencija.

Rojters prenosi da je u SAD nakon imunizacije vakcinama Fajzera i Moderne zabeleženo nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, uključujući one sistemske koje mogu da ugroze život poput anafilaktičkog šoka.

U januaru američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da se alergijske reakcije javljaju sa učestalošću od 11,1 na 1 milion vakcinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu