Svetski dan zdravlja ponovo u senci pandemije VIDEO

Danas je Svetski dan zdravlja, a iako se to nije očekivalo, i ove godine se obeležava tokom pandemije koronavirusa. Kovid 19 je u celom svetu ostavio i direktne i indirektne posledice na zdravlje ljudi. Moto ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je "Vakcinacija za sve".

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/vasilevkirill
Foto: Depositphotos/vasilevkirill

Pročitajte još:

Moderna štiti od kovida šest meseci, ipak zabrinutost zbog mutiranja virusa

Besplatni brzi testovi na koronu za sve Britance

Studija iz SAD: Posledica pandemije i neurološki poremećaj

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Beograda dr Radmila Obrenović rekla je za RTS da se Svetski dan zdravlja mora obeležiti i da se njihov sindikat pridružuje kolegama iz Evrope u kampanji "Vakcine za sve".

"Mi, na svu sreću, vakcine imamo. Dostupne su u dovoljnoj količini od različitih proizvođača, ali ne možemo biti zadovoljni dovoljnim brojem građana koji su pristupili vakcinaciji. Tako da cilj ove naše kampanje obeležavanja ovog Svetskog dana zdravlja jeste da pozovemo naše članove, ali i građane da se vakcinišu, zaštite svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i samim tim zdravlje cele Srbije", navela je doktorka Obrenović.

Govoreći o predlogu da u Srbiji bude obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika, Radmila Obrenović je rekla da Sindikat zaposlenih u zdravstvu još nije zauzeo stav o tome.

Poručila je da 100.000 vakcinisanih zdravstvenih radnika ne može zaustaviti epidemiju, ukoliko se građani ne vakcinišu masovnije.

Radmila Obrenović je, govoreći o pandemiji koja traje duže od godinu dana, naglasila da je zdravstveni sistem Srbije izuzetno vitalan i fleksibilan, da entuzijazam među zdravstvenim radnicima ne nedostaje, ali da im snage ponestaje.

"Nisu ti ljudski resursi neograničeni. Dosta zdravstvenih radnika je bilo pozitivno, neki su završili na bolničkom lečenju. Nažalost, neki su izgubili tu bitku. Samim tim, mi smanjujemo kapacitet da se pruži pomoć građanima", kazala je doktorka Obrenović.

Istakla je da je izgubljena šansa da prigrlimo vakcine i da Vaskrs dočekamo nešto opuštenije, ali i da nikad nije kasno i da i sad možemo da se vakcinišemo.

Doktorka Svetlana Apostolović, kardiolog iz Kliničkog centra Niš i doktorka Marija Bogdanović, lekar iz jednog doma za stare ukazale su na šta posebno da obratimo pažnju kada je zdravlje u pitanju:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu