Razvijena vakcina koja koristi nanotehnologiju

Tim naučnika iz Globalnog centra za istraživanje patogena i ljudskog zdravlja Klinike u Klivlendu objavio zanimljivu studiju u dvomesečnom recenziranom naučnom časopisu otvorenog pristupa "mBio".

Izvor: B92, Zimo
Podeli
Foto: depositphotos/peshkova
Foto: depositphotos/peshkova

Tu se ističe da je vakcina koju su razvili proizvela snažna neutralizujuća antitela u pretkliničkim modelima, kao i da je sprečila zarazu koronavirusom u ispitivanjima. Osim toga, tvrde da je njihova vakcina termostabilna, što bi je učinilo lakšom za transport i skladištenje od bilo koje trenutno odobrene.

"Naš kandidat za vakcinu dostavlja antigene koji pokreću reakciju imuniteta putem nanočestica napravljenih od feritina, proteina koji se može naći u svim živim organizmima", kaže dr Džej Džung iz spomenutog Centra.

Kako je dodao koautor studije Dokjun Kim, protein korišćen u ovoj vakcini je atraktivan biomaterijal za vakcine i unos lekova iz više razloga, uključujući i taj da ne zahteva strogu kontrolu temperature.

"To bi dramatično olakšalo restrikcije vezane za isporuku i skladištenje, što su izazovi sa kojima se trenutno suočavamo. Bilo bi korisno i za distribuciju prema zemljama u razvoju", ističe.

Među ostalim prednostima proteinskih nanočestica su i smanjena šteta na ćelije, kao i omogućavanje snažnije reakcije imuniteta pri manjim dozama za razliku od tradicionalnih proteinskih koje se koriste protiv drugih virusa, poput virusa gripa.

Princip na kom ta vakcina radi, jeste da koristi nanočestice feritina kako bi unela sićušne, oslabljene fragmente šiljastog proteina novog koronavirusa, koji se selektivno vežu za ljudske ćelije, odnosno domene vezanja receptora (RBD).

RBD se veže za ljudski protein ACE2, nakon čega koronavirus počinje da se razmnožava.

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
Foto: Depositphotos/HayDmitriy

U studiji, naučnici su primenili ukupno tri doze vakcine, odnosno druga doza je išla za 14 a treća za 28 dana od prve. Jedna grupa modela tvorova koji su korišćeni za eksperiment primila je vakcinu u mišić, a druga u mišić i kroz njušku.

Već nakon druge doze, svi su proizveli antitela. To sugeriše da je izlaganje RBD antigenu uspešno pripremilo imunitet za brzu borbu protiv novog koronavirusa.

Nekoliko dana nakon treće doze, odnosno 31 dan nakon prve doze, naučnici su tvorove izložili visokim koncentracijama koronavirusa, prenosi Nano Magazine.

Uporedo sa placebo-grupom, koja je primila lažne vakcine, pokazalo se da su oni modeli koji su primili vakcine bolje zaštićeni od kliničkih simptoma i oštećenja pluća povezanih sa kovidom 19.

Navedeni podaci, ističu naučnici, sugerišu da njihova vakcina štiti i od same zaraze, kao i od razvoja teškog oblika bolesti. Kombinacija intramuskularne i intranazalne imunizacije pokazala se najboljom i imala je najbolje rezultate u čišćenju virusa.

Ipak, da bi se potvrdilo sve navedeno, biće potrebno provesti i klinička testiranja, što je i krajnji cilj naučnog tima iz Klivlenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu