Epidemiolog otkriva koje alergije su kontraindikacija za vakcinu VIDEO

Kada o nečemu ne znamo dovoljno, javljaju se brojna pitanja, a ona često rađaju i strah. koji nije uvek opravdan. Tako se u javnosti raširila priča o tome da su alergeni iz prirode prepreka za vakcinaciju protiv koronavirusa. Mnogo je onih koji su alergični na polen, grinje, životinjsku dlaku i ostale alergene iz prirode. Ali da li je ova vrsta alergije prepreka za vakcinaciju?

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Počeo sa radom kol centar za prijavljivanje za vakcinaciju

Žena od 106 godina primila vakcinu protiv korone

Vakcine će biti efikasne i protiv engleske varijante?

"Nije, alergija je samo bitna na sastojke vakcine, prema tome onaj ko daje vakcinu mora da pročita uputstvo, da zna koji su sastojci vakcine i na šta je ko alergičan, ako neko ima te sastojke, alergičan je na te sastojke, onda ne sme da primi vakcinu", tvrdi epidemiolog Radmilo Petrović.

To je i razlog zašto se podatak o eventualnim alergijama ne traži prilikom iskazivanja interesovanja za vakcinaciju protiv kovida 19, a mnoge je ostavilo u nedoumici da li zbog alergije koju imaju uopšte smeju da se prijave i prime vakcinu.

"Samo ko je imao neku epizodu alergijske jače reakcije, to jest ako je imao anafilaktički šok na neke antibiotike, a ti antibiotici se u tragu nalaze u vakcini, onda treba biti oprezan i ne treba mu dati vakcinu", kaže dr Petrović za TV Prvu.

Naravno, postoje pravila u kojim slučajevima neće doći do vakcinacije. Dužnost lekara je da odvoji vreme za svakog zainteresovanog za vakcinisanje.

"Svako ko pristupi vakcinaciji prvo dođe do lekara koji određuje indikacije i kontraindikacije i pita ga za njegovo opšte zdravstveno stanje, ne sme da ima akutnu bolest, povišenu temperaturu, to se lako i brzo sada ustanovi, i da nije alergičan ni na šta od tih sastojaka vakcine."

Mnoge interesuje i da li smeju da se vakcinišu ako su alergični na penicilin. Odgovor je - smeju, ako on nije jedan od sastojaka vakcine.

A na šta su građani najviše alergični saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu