Pulmolog: Asimptomatska upala pluća ne mora da se vidi na snimku, a može da prođe i bez kašlja VIDEO

Stručnjaci upozoravaju da pluća mogu biti zahvaćena infekcijom, čak i ako simptomi poput bolova u grudima, povišene temperature i kašlja, ne postoje. Ta asimptomatska upala pluća je vrlo česta kod kovida 19 i može da ostavi dugoročne posledice.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Asimptomatsku upalu lekari ne moraju da čuju na slušalici, što takođe može da zavara.

"Sars-CoV-2 je specifičan i prvi put se susrećemo sa virusom koji 'voli' respiratorni sistem. Čak i kod osoba koje nemaju skoro nikakvih tegoba, virus ulazi preko nosa i grla, dolazi do pluća i ostavlja određene posledice. Tačnije, može se desiti da pacijent nema nekih izraženih znakova, osim povišene temperature, nema kašlja, ima gubitak čula ukusa i mirisa i na snimku se ne vidi ništa. Međutim, kad se tim pacijentima uradi skener pluća, vidi se da najčešće postoje znaci obostrane upale pluća", kaže pulmolog Tatjana Radosavljević za TV Prvu.

To su, dodaje, lakše forme upale, gde ne dolazi do smanjenja kiseonika, ali svim pacijentima šest meseci nakon prestanka kovida savetuje da naprave kontrolni skener pluća da se vidi da li se sve povuklo, jer doktori još ne znaju u kom pravcu može ići jedna takva asimptomaska upala pluća.

Određeni simptomi treba da budu siguran znak svakome da se javi lekaru.

"Kašalj će se svakako javiti, ako imate osećaj bolova u grudima pozadi uz kičmu, počinjete da dišete malo brže nego što bi trebalo i ako imate osećaj nedostatka vazduha, treba da se uradi snimak pluća."

Dr Radosavljević je takođe skrenula pažnju na to da se dešava da pacijenti koji su bolovali od kovida, osim fibroza na plućima, imaju ubrzan srčani rad ili dobiju visok krvni pritisak, a da ga pritom nisu imali, ili imaju neke neurološke smetnje.

strana 1 od 87 idi na stranu