Onkološki pacijenti s kovidom 19 mogu biti prenosioci virusa nekoliko meseci

Pacijenti oboleli od kovida 19, koji su zbog onkoloških oboljenja podvrgnuti hemioterapijama ili zračenju, oblicima lečenja karcinoma koji slabe njihov imuni sistem, mogu ostati zarazni i širiti koronavirus i duže od dva meseca od početka zaraze, pokazali su rezultati studije objavljeni u utorak.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Depositphotos/scukrov
Foto: Depositphotos/scukrov

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno preporučuje zdravstvenim radnicima da tokom lečenja takvih pacijenata kojima je ugrožen imuni sistem, primene dodatne mere opreza, poput nošenja respiratornih umesto hirurških maski za lice i da izoluju pacijente do 20 dana nakon pojave simptoma.

U novoj studiji stručnjaci su analizirali uzorke sekreta iz nosa i briseve 20 imunosuprimiranih pacijenata koji su bolovali od raka, a bili su i zaraženi koronavirusom.

Ustanovili su da je troje pacijenata obuhvaćenih istraživanjem bilo zarazno i duže od tri nedelje nakon pojave simptoma, a jedan od njih bio je zarazan čak 61 dan.

Troje pacijenata je u prethodnih šest meseci bilo podvrgnuto ili transplantaciji matičnih ćelija ili terapiji genetski modifikovanim imunološkim ćelijama nazvanim CAR T-ćelije. Kod dvoje se razvio težak oblik kovida 19 i pokazalo se da nijedan od spomenutih onkoloških pacijenata nije imao antitela na virus.

Pročitajte još:

Kažu vam da ste zdravi, a vama je poslednji test na koronu pozitivan: O čemu se zapravo radi?

Koliko ćemo dugo biti imuni nakon vakcine?

Limitirani podaci

Aktualne javnozdravstvene preporuke za pacijente s kovidom 19 i slabim imunim sistemom utemeljene su na limitiranim podacima i verovatno će morati da ih revidiraju, ističu naulnici u pismu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

"Iz nekoliko ranijih studija znamo da, ako spadate među zdrave osobe, nakon prve nedelje bolesti više niste zarazni, ali o imunokompromitovanim pacijentima znamo vrlo malo", napisala je dr Mini Kamboj, jedna od autorki studije iz Centra za rak 'Memorial Sloan Kettering'.

Dodala je da još ne može sa sigurnošću da se kaže da li onkološki pacijent koji boluje od kovida 19 zarazan i tri nedelje od početka zaraze i treba li medicinsko osoblje i članovi njihovih porodica da sprovode mere predostrožnosti i duže od toga.

Premda će samo mali broj pacijenata koji istovremeno boluju od nekog oblika karcinoma i od kovida 19 verovatno ostati zarazan duže vreme, "u svakom slučaju postoji rizik o kojem moramo ozbiljno da razmislimo. Moramo stalno imati na umu da bi imunokompromitovani pacijenti mogli biti zarazni za ljude oko sebe i duže od očekivanog vremena."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu