Dr Radmilo Petrović: "Poboljšanje epidemiološke situacije najranije u februaru" VIDEO

Broj zaraženih koronavirusom svakodnevno se povećava. Očekuje se da će ove sedmice taj broj biti najveći. A poboljšanje epidemiološke situacije možemo očekivati najranije u februaru, kaže za "150 minuta" dr Radmilo Petrović, epidemiolog.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Ako vidimo da su oktobar i novembar pokazivali rast krivulje, a još ne znamo da li smo na njenom vrhu, onda će trebati još najmanje toliko da se situacija malo stabilizuje."

Što se vakcine tiče, smatra da naučnici širom sveta, verovatno, nisu imali dovoljno vremena, da su žurili i skraćivali neke faze, ali da su ključne faze dobro odrađene i da su sve vakcine ma kog proizvođača efikasne, samo ne 95 odsto jer se vakcina davala u strogo kontrolisanim uslovima.

"Kada se bude dala široj populaciji taj procenat će biti nešto manji. Moje iskustvo govori da neće biti preko 90 odsto efikasne", objašnjava dr Petrović i dodaje:

"Nijedna vakcina do sada ne pravi trajni doživotni imunitet. Sve vakcine moraju da imaju tzv. revakcinaciju da se ponovo podstakne stvaranje imuniteta na višem nivou tj. da viši titar antitela bude u krvi".

Šta bi on voleo da zna pre nego što primi vakcinu saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu