Prve doze Fajzerove vakcine stigle iz Belgije: Čeka se "zeleno svetlo"

Prve doze vakcine protiv korona virusa američke kompanije Fajzer transportovane su iz Belgije u SAD, izjavio je izvor upućen u rad odseka za planiranje američkog avio-prevoznika Junajted erlajns.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos /  Esbenklinker
Foto: Depositphotos / Esbenklinker

Distribucija Fajzerove vakcine počeće da se daju odmah nakon što preparat dobije "zeleno svetlo" od agencije za hranu i lekove SAD, preneo je vašingtonski portal Hil.

Dnevnik Vol strit džornal preneo je da je Junajted erlajns poslao više letelica za transportovanje Fajzerovih vakcina u Sjedinjene Države, a u izjavi za portal Hil prošlog petka, Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) SAD takođe je potvrdila da "pruža podršku za prve masovne vazdušne transporte vakcine".

Takođe je navedeno da je FAA dozvolila Junajted erlajnsu da nosi 15.000 kilograma suvog leda po letu, što je pet puta više od dozvoljenog tereta, jer Fajzerova vakcina mora da se čuva na temperaturama ispod nule kako bi se očuvala efikasnost preparata. Za sada neodobrena vakcina kompanije Fajzer razvijena je u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom kompanijom Bajontek.

Prošle nedelje je ova američka farmaceutska kompanija podnela zahtev za odobrenje o hitnoj upotrebi evropskim i američkim institucijama jer primena vakcine nije moguća bez odgovarajućih dozvola nadležnih tela u EU i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu