Stevanović: Nemojte se lečiti kod kuće

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije (KCS) Goran Stevanović izjavio je danas da se povećava broj zaraženih virusom korona, da raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali i onih najtežih koji su u jedinicama intenzivne nege.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: deposit/AllaSerebrina
Foto: deposit/AllaSerebrina

On je naveo da najveći problem predstavljaju pacijenti koji sami pokušavaju da se leče kod kuće, te se lekaru javljaju nakon sedam do deset dana s teškom kliničkom slikom, i zato bukvalno po prijemu idu u jedinicu intenzivne nege.

"Raste procenat onih koji se samoleče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe. Obično kada im se postavi dijagnoza, da bi izbegao bolničko lečenje, jednostavno se više ne javlja. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog samolečenja i dolaze s teškom kliničkom slikom. Obično nakon prijema idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji", rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Naveo je da je u ovom trenutku na bolničkom lečenju najveći broj radno aktivnog stanovništva koji imaju najveći broj kontakata.

"Procenat onih koji imaju najteže kliničke slike je u starijoj populaciji, jer oni jesu u najvećem riziku. Oni imaju najveći rizik i za nepovoljan ishod i za sve komplikacije, ali ukupan broj obolelih je u srednjoj životnoj dobi i njih sada primamo i s teškim kliničkim slikama", naglasio je Stevanović.

Kako kaže, svakodnevno se rade otpusti pacijenata, ali njhova mesta odmah popunjavaju novi pacijenti.

Velika pomoć su, kako je naveo, privremene bolnice u koje mogu da prebace pacijente čije je lečenje pri kraju, koji su stabilni i gde se ne očekuju komplikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu