SZO: Remdesivir nije efikasan za lečenje obolelih od kovida

Lek remdesivir, koji proizvodi kompanija "Gilid", ne preporučuje se za lečenje pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida 19, bez obzira na to koliko su bolesni, s obzirom na to da ne postoji evidencija da smanjuje mortalitet ili potrebu za mehaničkom ventilacijom, saopštio je panel Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Panel SZO je saopštio da ne postoji evidencija da remdesivir poboljšava ishod bolesti u smislu da smanjuje mortalitet, potrebu za mehaničkom ventilacijom, vreme oporavka i slično, prenosi Rojters.

Osim toga, lek se daje intravenski, a trenutna evidencija ne opravdava njegovu upotrebu koja je komplikovana i skupa, navodi panel.

Panel je saopštio da je preporuka zasnovana na podacima iz četiri ispitivanja kojim je obuhvaćeno preko 7.000 pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19.

Preporuka SZO nije obavezujuća i ima za cilj da lekarima pruži smernice u donošenja odluka u vezi sa lečenjem pacijenata zaraženih koronavirusom.

One mogu da budu ažurirane kada se bude došlo do novih informacija.

Preporuka panela još jedna je prepreka za upotrebu leka, koji je dobio međunarodnu pažnju kao potencijalno efikasna terapija za kovid 19 tokom leta, nakon što su rana ispitivanja delovala obećavajuće.

Ovo je jedan od lekova koji je korišćen za lečenje Donalda Trampa, a ranija ispitivanja su pokazala da skraćuje vreme oporavka.

Remdesivir je jedan od dva leka koja trenutno imaju dozvolu za upotrebu prilikom lečenja pacijenata obolelih od kovida 19 u preko 50 zemalja, ali je veliko ispitivanje koje je prošlog meseca predvodila SZO pokazalo da ima malo ili gotovo nimalo efekta na mortalitet i dužinu boravka u bolnici.

"Gilid" je doveo u pitanje rezultate ovog istraživanja.

Kompanija je saopštila da je lek priznat kao standardna terapija za lečenje pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19 u smernicama mnogobrojnih nacionalnih organizacija.

"Razočarani smo što smernice SZO izgleda da ignorišu ovu evidenciju u vreme kada broj slučajeva dramatično raste širom sveta, a lekari se oslanjaju na remdesivir kao prvi i jedini odobreni antivirusni lek za pacijente obolele od kovida 19", naveo je "Gilid".

Poslednje preporuke SZO usledile su nakon što su udruženja lekara sa odeljenja intenzivne nege saopštila da lek ne treba da se koristi kod pacijenata obolelih od kovida 19 koji su smešteni u ove jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu