Na Institutu Vinča u toku testiranje lekova za kovid 19

Istraživači Instituta Vinča u saradnji sa kolegama iz referentne američke laboratorije na Univerzitetu iz Teksasa trenutno rade na naučno-istraživačkom projektu "Covidtarget", u okviru kojeg se testiraju bezbedni lekovi koji su već u upotrebi, a koji će, ukoliko prođu testove, moći će da se koriste u prevenciji i lečenju bolesti kovida 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: deposit DragonImages
Foto: deposit DragonImages

Reč je o istraživačkom projektu na kome radi 8 molekularnih biologa, bioinformatičara, virusologa i hemičar, od kojih je pet sa Instituta Vinča na kome se radi prva faza istraživanja, a istraživanje će trajati 18 meseci, većim delom će finansirati Fond za nauku Republike Srbije, a deo Univerzitet u Teksasu

Direktorka Instituta Vinča Snežana Pajović kaže za Tanjug da su njihovi naučnici u saradnji sa kolegama iz referentne američke laboratorije na Univerzitetu iz Teksasa došli do određenih rezultata, te da su inovativnom kompjuterskom metodologijom na Institutu odabrali neke postojeće lekove koji bi mogli biti primenjeni u borbi protiv kovida, a da je prva faza njihovog testiranja u toku.

Dr Pajović ističe da očekuju da će odabrani lekovi moći da se koriste u prevenciji i lečenju bolesti kovida 19, kao i da će to puno značiti za domaću farmaceutsku industriju, jer kako pojašnjava, neki lekovi koji se analiziraju proizvode se u Srbiji.

Tako bi ovi bili dostupniji i našim građanima, ističe.

Foto: depositphotos/ deposit 18percentgrey
Foto: depositphotos/ deposit 18percentgrey

Ona objašnjava da na Institutu kompijuterskom metodologijom izučavaju interakcije sa enzimima virusa koji učestvuju u njihovom razmnožavanju, kao i interakcije na receptorima na membrani ćelija domaćina, a cilj je da lek inaktivira aktivnosti i enzime virusa, te na taj način blokira receptore na ćelijskoj membrani i spreči virusnu infekciju.

I to je prva faza istraživanja kaže ona.

"Druga je biohemijska faza In vitro, koja se sprovodi na ćelijskim kulturama, a poslednja faza će biti istraživanja efekta ovih lekova na životinjama.

Ona naglašava da će ova dva istraživanja biti urađena na Univerzitetu u Teksasu, i ističe da je istraživanje na SARS-KOV-2 visoko rizično, a da laboratorija u Teksasu ima najviši nivo zaštite bezbednost istraživanja.

Dr Pajović podseća da je Institut Vinča dao svoj doprinos u borbi protiv kovida 19 angažovanjem u laboratorijama na Torlaku, Vatrenom oku i Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici.

Takođe, učestvovali su i u okviru Radne grupe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za prikupljanje naučnih informacija koje se odnose na virus, a koje su dostavljane Kriznom štabu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu