Novi soj korone hara Evropom: Odakle je krenuo i zašto se tako brzo širi?

Međunarodni tim naučnika opisao je neobično širenje ove verzije koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
Foto-ilustracija: EPA-EFE/CATI CLADERA
Foto-ilustracija: EPA-EFE/CATI CLADERA

Preteča koronavirusa, koja je potekla od španskih poljoprivrednih radnika, brzo se od letos proširila delom Evrope, a sada čini većinu novih slučajeva kovida 19 u nekoliko zemalja. Na primer, u Velikoj Britaniji čini čak 80 odsto novih slučajeva zaraze, piše Fajnenšel tajms (Financial Times).

Međunarodni tim naučnika, koji se bavi praćenjem virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje jedne verzije koronavirusa, nazvane 20A.EU1, u istraživačkom radu koji je objavljen danas.

Njihov rad sugeriše da su ljudi koji su se vraćali s letovanja u Španiji odigrali ključnu ulogu u prenošenju virusa širom Evrope, postavljajući pitanja da li je drugi talas koji upravo pogađa kontinent mogao biti smanjen detaljnijim pregledima turista na aerodromima i drugim prometnim saobraćajnicama.
S obzirom na to da svaka varijanta virusa ima svoj genetski potpis, može se pratiti do mesta na kom je nastala.

"Iz širenja 20A.EU1 čini se jasnim da mere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da zaustave dalji prenos novih sojeva virusa ovog leta, rekla je Ema Hudkraft, genetičarka sa Univerziteta u Bazelu i vođa studije koja tek treba da bude objavljena u naučnom časopisu.

Naučni timovi u Švajcarskoj i Španiji sada ubrzano ispituju ponašanje ove verzije koronavirusa kako bi utvrdili da li je možda smrtonosnija ili zaraznija od ostalih sojeva.

Dr Hudkraft ipak naglašava kako "nema dokaza da je brzo širenje ovog soja posledica mutacije koja povećava prenošenje ili utiče na klinički ishod nakon zaraze". Ali dodaje i da se 20A.EU1 razlikuje od bilo koje verzije Sars-Cov-2 virusa na koju je ranije naišla.

"Nisam videla nijednu verziju s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa", rekla je dr Hudkraft.

Timovi posebno sarađuju s virusološkim laboratorijama kako bi utvrdili nosi li 20A.EU1 određenu mutaciju u "šiljastom" proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske ćelije, što bi moglo da promeni njegovo ponašanje.

Foto: deposit/elenathewise
Foto: deposit/elenathewise

Svi virusi razvijaju mutacije - promene u svom genetskom kodu - koje se mogu grupisati u nove verzije i sojeve. Identifikovana je još jedna mutacija Sars-Cov-2, nazvana D614G, za koju se veruje da virus čini zaraznijim.

Džozef Fauver, genetski epidemiolog sa Univerziteta Jejl koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je: "Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom videti širi li se virus lakše".

Nova verzija virusa, koja ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija, pojavila se među poljoprivrednim radnicima na severoistoku Španije u junu i brzo se proširila kod lokalnog stanovništva, navodi se u studiji.

Tanja Stadler, profesorka informatičke evolucije na Tehničkom univerzitetu u Cirihu, koja je deo projekta, rekla je da je analiza uzoraka virusa uzetih iz cele Evrope poslednjih nedelja pokazala da su izvedeni iz te iste varijante.

"Možemo da vidimo da je virus više puta uvezen u nekoliko zemalja, a mnogi od tih uvoza proširili su se stanovništvom", kaže Stadlerova.

Injaki Koma, šef konzorcijuma SeqCovid-Španija koji proučava virus i koautor studije, dodao je: "Jedna varijanta, potpomognuta početnim događajem superširenja, može brzo postati raširena".

Istraživači su zaključili da je "rizično ponašanje" turista u Španiji - poput ignorisanja mera za socijalno distanciranje - koje se "i dalje događa" pomoglo širenju novog soja virusa.

Istraživanje je pokazalo da je nova vrsta virusa činila više od osam od deset slučajeva u Velikoj Britaniji, gotovo jednako toliko u Španiji, 60 odsto u Irskoj i do 40 odsto u Švajcarskoj i Francuskoj, piše Fajnenšel tajms.

Zato zaključavanja u proleće pomogla su da se prvi talas korone stavi pod kontrolu, s novim slučajevima znatno smanjenim tokom leta. Ali virus se poslednjih nedelja brzo proširio Evropom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu