"Najbolja mera, bolja i od distance" VIDEO

Koliko će nove mere ograničiti širenje koronavirusa, šta je minimum koji svaki građanin može da uradi da to isto i spreči?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Šef katedre za higijenu sa Medicinskog fakulteta Goran Belojević kaže da je dobro što je uvedena mera obaveznog nošenja maski i da je on to tražio još pre četiri meseca.

"Još, čini mi se 9. marta, pet dana posle prvog slučaja tražio da se donese uredba o obaveznom nošenju maski. Prošlo je četiri meseca, ona je dosena sada. Ne znam kako bi sve ovo izgledalo da se tada donela ta uredba. Mislim da bi bilo bolje. Ali biće bolje, nego da nije donesena", rekao je dr Belojević gostujući u "Jutru" na TV Prva.

Kaže da nije dobro nositi masku u džepu, na vratu, laktu, jer "maska služi da se nosi na nosu i ustima".

"Od početka sam zastupao stav da se u ovoj pandemiji pristupa neselektivno - bilo teritorijalno bilo po situacijama.... Nikad nije besmisleno da se stavi maska. Samo što se držanjem bilo gde ona kontaminira. I to je bolje nego ništa", poručio je.

Naveo je da smo stalno izloženi virusima i bakterijama, te da je maska asanaciona mera. Maska nije, kako je objasnio hermetizovana, odnosno neće nas potpuno zaštiti od koronavirusa.

"Nosim masku stalno, to je najbolja mera, bolja nego distanca, jer je ona bolja mera samo što je neprimenjiva", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu