Lek protiv malarije nije moguće rešenje u lečenju koronavirusa

Rekli su da je potrebno dodatno istraživanje pre nego što se upotreba leka odobri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:depositphotos/Giovanni_Cancemi
Foto:depositphotos/Giovanni_Cancemi

Lek protiv malarije hidroksihlorokin, koji predsednik SAD Donald Trump navodi kao moguće rešenje u lečenju koronavirusa, nije bio efikasniji od konvencionalne metode lečenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini, navodi Blumberg.

Izveštaj objavljen u Kini u Žurnalu Univerziteta Džeđijang pokazao je da se pacijenti lečeni tim lekom nisu ništa bolje borili protiv virusa od onih koji su dobijali druge lekove.

Testiranje je sprovedeno na grupi od 30 ljudi. Od njih 15 koji su dobili lek protiv malarije nakon dve nedelje 13 je bilo negativno a u drugoj grupi koja nije pila taj lek 14.

Blumberg navodi da je hidroksihlorin primenjivan uz antibiotik u Francuskoj dobio na značaju na osnovu male kontroverzne studije sprovedene na 40 pacijenata.

U toj studiji, lek je pomogao da organizmi 26 pacijenata pobede virus, a što je potvrđeno brisom nosa.

Eksperti su kritikovali studiju, nazivajući je zanimljivom i dalekom od konačne.

Blumberg podseća da je predsednik Tramp više puta ponovio da je uveren ta će taj lek delovati.

I potpredsednik Majk Pens preporučio je lek i rekao da lekari mogu da ga daju iako zvanično nije za tu namenu. Dodao je i da je predsednik veoma optimističan po pitanju leka.

Stručnjaci, uključujući člana radne grupe za koronavirus Bele kuće Antonija Faucija, izveštaje su nazvali nepouzdanim jer se baziraju na ličnom iskustvu.

Lek se u Njujorku već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima i počinju obimnija ispitivanja, koja su deo širokih napora da se pronađe bilo šta što bi moglo delovati protiv bolesti, piše Blumberg.

U studiji koju su vodili istraživači Odeljenja za infektologiju i imunitet Šangajskog kliničkog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu primili hidroksihlorokin konvencionalno je lečeno.

To uključuje mirovanje, kiseonik i antivirusne lekove koji se preporučuju u kineskim smernicama za lečenje, poput lopinavira i ritonavira, i po potrebi antibiotika.

Jedan pacijent lečen antimalarikom dobio je teške simptome.

Kod četiri pacijenta lek je razvio dijareju i znakove potencijalnog oštećenja jetre, u poređenju sa trojicom koja su konvencionalno lečena.

Nadležni su zaključili da su potrebne dodatne studije na većem broju pacijenata da bi se u potpunosti istražili rizici i koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu