Stručnjaci tvrde: Preterana kupovina preko interneta je mentalni poremećaj

Zavisnost o kupovini preko interneta trebalo bi se prepozna kao stvarni mentalni poremećaj, uvereni su stručnjaci koji tvrde da ova zavisnost ima veliki uticaj na ljudski um.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto: depositphotos/ dedivan1923
Foto: depositphotos/ dedivan1923

Mada je zavisnost o šopingu davno prepoznata, ona u današnje doba poprima poprilično drugačije značenje i razmere. Sada pogađa jednu od dvadeset osoba, navodi Daily Mail. Poslednje istraživanje pokazalo je da uživanje u trošenju novca na internetu može da dovede do nepotrebnog gomilanja stvari, upadanja u dugove, kao i do gubitka samokontrole te do čestih svađa s dragim osobama.

"Stvarno je vreme da se preterana kupovina na internetu prepozna kao opasnost za mentalno zdravlje i kao mentalni poremećaj te da se ljudi edukuju o svim negativnim aspektima", rekla je doktorka Astrid Müller.

U istraživanju koje je provela sa svojim timom obuhvatila je 122 pacijenta te su došli do zaključka kako zavisnici o kupovini preko interneta češće oboljevaju od depresije i anksioznosti. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Sveobuhvatna psihologija“, a stručnjaci se nadaju da će njihov rad potaknuti i druge na istraživanje ovog područja.

Takođe, imaju objašnjenje zašto sve češće dolazi do ove pojave.

"Do impulsivne kupovine dolazi zbog spoljašnjih faktora kao što su rasprodaje ili lepe reklame", pojasnila je savetnica za finansije Keri Ratl.

Osim toga, privlači ih i sve veći broj internetskih trgovina, sve dostupnije aplikacije koje olakšavaju kupovinu, kao i dostava na kućna vrata. Zbog svega toga, tvrde stručnjaci, raste i broj mladih koji postaju zavisni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu