Pacijenti sa anoreksijom nisu svi opasno tanki

Pacijenti s anoreksijom normalne telesne težine mogu biti podjednako bolesni kao i pacijenti s ozbiljno smanjenom težinom, upozoravaju lekari.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: depositphotos/ Nomadsoul1
Foto: depositphotos/ Nomadsoul1

Uprkos izgledu relativno zdrave težine, takvi pacijenti mogu imati opasno nizak broj otkucaja srca i krvni pritisak. Sada su istraživači rekli da je stopa kojom pacijenti s anoreksijom gube kilograme daleko opasnija od težine.

Oni su upozorili da takvi pacijenti možda neće biti primećeni, jer njihov poremećaj je maskiran njihovom telesnom težinom, što znači da ne primaju presudno lečenje. A stručnjaci su takođe rekli da se pacijenti s prekomernom težinom mogu pohvaliti zbog gubitka kilograma, a da niko ne zna da su bolesni, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Istraživanje, koje je vodila Medicinska škola sa Univerziteta Stanford, najveće je istraživanje adolescenata normalne težine s anoreksijom. Upoređivalo je 50 pacijenata s atipičnom nervozom anoreksije sa 66 ljudi koji su ispunili tradicionalne dijagnostičke kriterijume. Atipična anoreksija nervoze zvanično je prepoznata 2013. godine i dijagnostikovana je kod pacijenata koji nemaju uobičajenu nisku telesnu težinu kao sinonim za poremećaj. Učesnici su bili stari između 12 i 24 godine i skoro svi su bili žene.

Oni su tokom studije lečili svoje poremećaje u ishrani. Pacijenti u obe grupe izgubili su istu količinu težine - 13 kilograma (13,6kg) - tokom godinu i četiri meseca.

Međutim, oni s atipičnom anoreksijom još su bili unutar normalne težine za svoju visinu. Istraživači su otkrili da obe grupe imaju podjednako loše vitalne znakove, uključujući nizak rad srca. Usporeni otkucaji srca mogu da uzrokoju česte nesvestice, zastoj srca i iznenadni srčani zastoj ili smrt. Podjednako su imali nisko elektrolite, hemikalije u krvi koje mogu da padaju zbog lošeg načina ishrane.

Neravnoteža uzrokuje slabost i, ako se ne leči, može dovesti do napada i potencijalno fatalnih poremećaja srčanog ritma. Jednaki broj pacijenata iz ove dve grupe više nije imao menstruaciju, što ukazuje na neuspeh normalnih hormonskih funkcija, što takođe izaziva krhke kosti. Dr Nevil Golden, viši autor studije, rekao je: „Naše istraživanje pokazalo je da pacijenti s atipičnom anoreksijom mogu biti medicinski i psihološki jednako bolesni kao i pacijenti s anoreksijom nervoze koji imaju manju težinu. Ova grupa pacijenata je premalo prepoznata i nedovoljno lečena.“

Neki članovi obe grupe takođe su imali veoma nizak krvni pritisak, mada je to češće kod pacijenata s tipičnom anoreksijom. Atipični pacijenti su u proseku imali i gore psihološke simptome, poput niskog samopoštovanja i OCD-a. Istraživači su utvrdili koji su faktori najbolje predvideli težinu bolesti koristeći statistički model. Količina, brzina i trajanje gubitka težine bili su povezani sa gorim bolestima, dok telesna težina u vreme dijagnoze nije postojala, otkrili su. Na poleđini nalaza, stručnjaci su rekli da lekari opšte prakse mogu da identifikuju simptome, kao što su vrtoglavica i odsutni periodi, kao poremećaj ishrane kod pacijenata koji nemaju telesnu težinu.

Arti Dokija, iz Priorijeve bolnice Vuburn u Birmingemu, rekao je za Mejl onlajn (MailOnline): "Iako se svest o poremećajima ishrane među lekarima povećava markeri i crvene zastave koji se koriste često su povezani s malom težinom. 'Kad se spominje anoreksija nervoze, padaju na pamet slike izmučenih tela, izbočenih kostiju i istrošenih mišića. „Atipične prezentacije su različite i nije ih lako prepoznati.

Pacijenti koji su ranije imali prekomernu težinu ili su bili gojazni možda su doživeli ekstremno mršavljenje, ali još imaju zdrav BMI, na primer. "Vodeća britanska dobrotvorna organizacija Bit rekla je: Mi pozdravljamo ove nalaze jer produbljuje sve veću količinu dokaza da težina ili BMI ne bi trebalo da diktiraju koliko je neko bolestan. „Ne možete reći da li je neko bolestan jednostavnim gledanjem u njih, i presudno je razbiti stigmu da anoreksiju mogu imati samo vrlo debeli ljudi. „Zdravstveni radnici ponekad ne primete poremećaje ishrane i to se često pogoršava kod pacijenata koji nemaju telesnu težinu.“

Dr Andri Garber, glavni autor studije sa Univerziteta Kalifornija - San Francisko, podrazumeva da su tinejdžeri koji imaju prekomernu težinu ili gojazni ranjivi na usvajanje nezdravih načina gubitka kilograma. Ona je dodala: „Tinejdžerima se kaže da smršaju, a da im se ne daju alati za to na zdrav način“, zaključila je dr Garber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu