Zagrljaj nije univerzalno rešenje za uznemireno dete sa autizmom, ali probajte još i ovo VIDEO

Snimak uznemirenog deteta obolelog od autizma, koje je doživelo napad posle eksplozije petarde, prethodnih dana obišao je društvene mreže. Defektolog Snežana Babović Dimitrijević objasnila je za TV Prva da deci sa autizmom smetaju nepredvidive situacije i da ne postoji univerzalni recept kako reagovati da smirite dete, ali je dala nekoliko saveta.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Veoma je teško i različite su reakcije dece, a roditeljima savetujem da dete pripreme na određeni način kada izlaze napolje. Bilo bi mnogo lakše da može da se odredi vreme i mesto gde mogu da se bacaju petarde, ali to nije moguće u sadašnjim uslovima. Roditelj može da pripremi dete kako da reaguje ili da mu stavi ruke na uši ili slušalice da sluša muzilu ili nosi neku igračku koja ispušta određeni zvuk sa sobom", kaže defektolog.

Kada se već desi nešto što uznemiri dete, preusmerite ga na nešto što ga zanima i zagrlite, mada, kako upozorava Babović Dimitrijević, kod neke dece i zagrljaj može da bude bolan u toj situaciji.

"Bitno je da roditelj pokuša da bude smiren u toj situaciji i tihim glasom detetu kaže 'Polako, ajmo sada pogledaj određeni predet ili određenu muziku na telefonu' kako bi se preusmerilo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu