Ne spavajte pored punjača, mogu da eksplodiraju: "Neki slučajevi se završavaju amputacijom" VIDEO

Ovih dana društvenim mrežama kruži objava i upozorenje roditelja petnaestogodišnjeg dečaka iz Kalifornije, koji je zaspao dok je punio prenosni punjač telefona. Probudila ga je eksplozija, koja ga je oborila na pod, a i krevet mu je bio u plamenu. Kao posledica, ostale su mu opekotine drugog stepena na leđima i levoj ruci koje su mu bukvalno "rastopile" sloj kože, i prouzrokovale velike plikove. I to nije usamljen slučaj. Koliko je opasno spavanje pored električnih uređaja i koliko ozbiljne posledice naizgled bezazleni mali kućni aparati, ukoliko dođe do kurcšlusa, mogu da ostave na nas?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Doktor Ninoslav Begović navodi da se nesreće dešavaju u svakakvim okolnostima, ali da povrede kad pukne punjač mogu da budu ozbiljne i da treba, kad god je to moguće, izbegavati spavanje pored utičnica.

Navodi da, ukoliko se desi nesreća ove vrste, roditelji treba da odreaguju brzo i da ne stavlajju ništa na opekotinu osim hladne vode ili leda, i da se potom upute u ustanovu u kojoj može da se pacijentu pruži prva pomoć.

Begović dodaje da su to sporadični slučajevi kojih ima dva do tri puta godišnje ali i da je pre nekoliko meseci dvogodišnje dete primljeno zbog udara struje i da je ono i dalje u lošem stanju i da se nalazi u komi.

Što se tiče trenda slikanja selfija na lokomotivama, Begović navodi da su povrede koje mogu da se zadobiju strujnim udarom od lokomotive izuzetno opasne jer su dubokog stepena i zahvataju veliki procenat kože i da one zahtevaju ozbiljan pristup. Obično ti pacijenti završe sa amputacijom ili preminu od posledica strujnog udara.

Treba da se smanji rizik i treba da budu pod kontrolom što je više moguće kako bi se izbegle ovakve povrede, smatra Begović, jer to nije samo površinska opekotina već opekotinska bolest koja kasnije ostavlja velike posledice.

Pogledajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu