Antimaskeri: Sumnjaju u preporuke i ne smatraju neophodnim da deca nose masku VIDEO

Istina je da o koronavirusu ne znamo dovoljno. Podaci su jasno pokazali da je povećan broj obolelih onda kada je došlo do popuštanja mera, ali i da su brokvi postalie povoljniji kada su građani počeli više da se štite.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

I pored svega toga, izvesna grupa roditelja ne želi svoju decu u klupama sa maskama na licu. Udruženje "Vakcine info" pozvalo je svoje članove da potpišu izjavu u kojoj se navodi da oni ne žele da njihovo dete nosi masku u školama, kao i da se nastavnicima zabranjuje da vrše "psihološki pritisak" na decu kako bi stavili maske.

"Mi iz pokreta 'Živim za Srbiju' smo podneli zahtev ministarstvu prosvete da nošenje maski bude dobrovoljno, mi smo za to da roditelji koji smatraju da će na taj način zastititi decu, naravno deci stave maske budu slobodni da to urade, ali isto tako roditelji koji sumnjaju u te preporuke i ne smatraju da je to neophodno deci ne stave masku", rekla je psihijatar dr Jovana Stojković.

Pripadnici pokreta protiv nošenja maski kao razlog za otpor navode to što se uvođenjem takve obaveze osporava osnovno ljudsko pravo na izbor, kao i da se time sakriva osmeh, pa čak i da je organizmu potreban kiseonik.

Cela ta situacija nije jedinstvena za Srbiju. U Americi je veliki broj građana protiv nošenja maski, pa je na društvenim, mrežama osvanuo i snimak radnice u prodavnici koja moli kupca da stavi masku, a on je pozdravlja nacističkim pokretom ruke.

Vakcine protiv koronavirusa u Srbiji još nema, zato krizni štab tvrdi da je najbolje nositi maske i štititi se na taj način. Rečenica koja je ponovljena mnogo puta od kada je virus stigao u Srbiju je da o njemu ne znamo ništa. Upravo na to se oslanjaju oni koji su protiv nošenja maski tvrde da postoje istraživanja koja govore da maske i nisu tako dobra zaštita.

A šta o svemu kažu roditelji pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.