Pripreme za školski čas u jeku epidemije: "Troslojne maske su bolje" VIDEO

Priča o zaštitnim maskama ponovo je postala aktuelna sa približavanjem nove školske godine. Prvo je bilo najava da će đaci morati da nose troslojne maske, a onda je to demantovano uz objašnjenje da mogu nositi bilo koje, pa i pamučne.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Farmaceut Jelica Janković Ristić navodi da se troslojna maska sastoji od unutrašnjeg, mekanog sloja koji dodiruje lice i ne stvara alergijsku reakciju, srednjeg sloja filtera čija je svrha da upija vlagu koju emitujemo znojenjem i govorom ali i spoljnog sloja koji zaustavlja čestice spolja.

Na pitanje da li su ove maske bolje od pamučnih, Janković Ristić navodi da je dobro imati bilo koju masku.

Ističe da su pamučne dobre jer se peru i peglaju ali da su troslojne možda bolje jer su jednokratne i menjaju se čim maska korišćenjem navlaži.

U pripremama za školsku godinu i obaveze dece da nose masku dok provode vreme u školi, Janković Ristić smatra da je jedna sasvim dovoljna za vreme koje će dete provesti u školi, ali preporučuje da se učeniku spakuje dodatna maska koju može imati u rezervi, ukoliko bude postojala potreba da se zameni.

Iako su naručene i posebne maske za decu, ona mogu nositi i maske za odrasle, samo treba naučiti decu da prilagode masku nosu i da prianja lepo uz lice. Ne treba da dira masku sa spoljne strane, smatra ona.

Što se tiče antibakterijskih sredstava i maski, Janković Ristić smatra da "ima svega dovoljno".

Pogledajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.