Ponovo počinje postupak vantelesne oplodnje o trošku države

Posle prekida od mesec dana obnavlja se postupak vantelesne oplodnje o trošku države za parove koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos / DragonImages
Foto: Depositphotos / DragonImages

Nakon poboljšanja epidemiološke slike i pada broja zaraženih virusom kovid 19, kao i inicijative Udruženja Šansa za roditeljstvo da komisije i procedure vantelesne oplodnje nastave sa radom, parove u borbi za potomstvo koji svoju šansu za roditeljstvo čekaju uz pomoć biomedicinski potpomognute oplodnje finansirane od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obradovalo je novo Uputstvo od RFZO-a.

Novo uputstvo donosi važna obaveštenja za parove kao što su:

  • sve žene koje su napunile 43 godine (što je starosna granica za VTO preko RFZO) u toku trajanja obustave (ili 30 dana nakon obustave rada) mogu se javiti na komisiju za postupke i imaće prioritet kod zakazivanja,
  • važnost analiza produžena je na još tri meseca za sve one koji imaju zakazanu komisiju u nerednih mesec dana od započinjanja rada komisija,
  • svi oni kojima je komisija odložena zbog obustave rada dobiće novi termin koji je zdravstvena ustanova dužna da zakaže, s tim što prioritet imaju žene koje su u toku trajanja obustave napunile 43 godine.

"Današnji nastavak rada komisija i procedura vantelesne oplodnje došao je u pravom momentu. Zaista smo prezadovoljni jer konačno nastavljamo svoju borbu. Želja za detetom kod onih koji imaju poteškoća sa začećem veća je od straha od virusa. Epidemiološka slika nam ide na ruku i drago nam je da će svi moći da nastave svoju borbu, a posebno nas raduje što su Republička stručna komisija i RFZO ponovo izašli u susret onima koji su na neki način oštećeni, u ovom slučaju žene koje su blizu starosne granice ili su prešle starosnu granicu i nisu uspele. Poručujemo svima – javite se komisijama i zakažite termin. Administracija je smanjena i sada imamo samo jednu komisiju i neograničen broj finansiranih pokušaja vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a", rekla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Foto: Depositphotos/ Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos/ Wavebreakmedia

Takođe, naglasila je i sledeće:

"Kao i do sada, svi oni koji imaju pitanja i nejasnoća u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje finansiranu od strane RFZO-a mogu nas kontaktirati na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030. Pomoći ćemo vam u svim koracima na putu ka potomstvu", izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.